8.7.2011

Mikke: 48. Blitzen Trapper - Furr (2008)

Blitzen Trapperia ei voida ainakaan syyttää mielikuvituksen puutteesta tai yksipuolisuudesta. Yhtyeen ensimmäinen Sub Pop -levymerkillä julkaistu albumi Furr sisältää keskenään hyvinkin erilaisia kappaleita. Levyn soundi on tästä huolimatta melko yhtenäinen, mikä johtuu luultavasti suurelta osin yhtyeen säveltäjä-sanoittajan Eric Earleyn persoonallisesta lauluäänestä. Earleyn ääni taipuu tulkitsemaan kappaleita, jotka vaihtelevat voimakkaasta powerpopista melankolisiin balladeihin ja  melodisesta barokkipopista akustisiin folk -lauluihin. Blitzen trapper kuuluu melodista poppia soittaviin indie -yhtyeisiin, joita on noussut Portlandissa viime vuosina kuin sieniä sateella. Blitzen Trapperin eduksi voidaan lukea taipuminen monipuolisuuteen ja kekseliäisyyteen.

Levyn kannessa on yhtyeen nimestä tehty logo, joka näyttää hieman 80-luvun heavy rock -yhtyeiden logolta. Tämän vuoksi levyyn ei varmaan tulisi tartuttua, jos ei tietäisi mistä on kyse. Sisäkannet antavat oikeamman kuvan levyn annista. Sisäkansissa on kuvattu syksyisiä metsäisiä maisemia. Musiikki sopiikin loistavasti syksyiseen väriloistoon orgaanisella melodisuudellaan. Levyn monet pirteän kesäiset kappaleet toimivat kuitenkin myös muun muassa kesällä, eikä mielestäni levyä voikaan tuomita pelkästään syksylevyksi.

Levy alkaa massiivisella melodiaräjähdyksellä Sleepytime in the Western World, jossa kitarat ja urut soivat vakuuttavan kekseliäästi. Gold for Bread on yksi levyn nopeatempoisimmista kappaleista ja sen tahtiin tekee mieli tanssia. Levyn nimikkokappale Furr soi leppoisana folkina, jossa akustinen kitara hoitaa suurimman osan taustoista. God & Suicide hypähtelee iloisen kesäisesti ja saa hymyn huulille synkästä nimestään huolimatta. Fire & Fast Bullets on nimensä mukaisesti yksi levyn riehakkaimmista kappaleista. Taattua konserttiyleisön hyppyyttämismusiikkia. Saturday Nite on melodisuuden ehdoton riemuvoitto. Urkusoolot ja kitarasoolot vaihtelevat komeasti. Black River Killer on perinteisempää folkia, joka tuo mieleen tarinankertojat kuten Bob Dylan ja Neil Young. Not Your Lover on kaunis pianoballadi rakkauden hiljaisesta hiipumisesta. Love U esittelee räkäisiä särökitaroita ja aggressiivista laulua hieman jopa pelottavassa tuskaisessa kappaleessa. Stolen Shoes & a Rifle saa voimansa vanhasta perinteisestä countrysta slide -kitaroiden soidessa. Levy loppuu folklauleskeluun Lady On the Water, jonka nopeasti näppäillyt kitarat huokuvat americana-soundeja.

Furr sisältää sen verran erilaisia kappaleita, että sitä on vaikea suositella kuunneltavaksi mihinkään tiettyyn tilanteeseen tai tunnetilaan. Levyltä löytyy musiikkia kaikkiin hetkiin. Yhtyeen seuraava levy Destroyer of the Void sisältää hieman rauhallisempaa musiikkia, joka toimii hienosti, mutta samanlaisiin hittisuorituksiin se ei yllä. Furr on yhtyeen tähänastisen uran kohokohta. Parasta vain kääntää volume isolle ja nauttia kauniista ja kekseliäistä melodioista. Portland jatkaa Blitzen Trapperin myötä hienojen artistien puskemista esille.

Albumin kappaleita Youtubessa

Blogin säännöt.
Miken top 100.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti