14.7.2011

Heini: 43. The XX - XX (2009)

The XX on yhtye, joka monien muiden suosikkibändieni tavoin on tullut tutuksi minulle Flow-festivaalin kautta. Kuuntelin yhtyettä ennen viime kesän Flow’ta ja bändin kauniin rauhallinen musiikki teki vaikutuksen. Vielä vaikuttuneempi olin yhtyeen sunnuntai-illan lähes täydellisen esiintymisen jälkeen. The XX:n musiikki sopi pimenevään kesäiltaan ja festariviikonlopun aiheuttamaan väsymystilaan todella hyvin. Tunnelma keikalla oli hypnoottinen.

The XX ei ilottele massiivisilla kappaleilla tai toisistaan suuresti poikkeavilla ideoilla. Yhtyeen juju piilee musiikin tunnelmassa, joka on kauniin herkkä ja ripauksen verran ahdistunut.  Albumin kauniista lauluista kaunein on mielestäni rakkauslaulu Basic Space (vaikkakaan ainakaan Luce Irigaray ei varmastikaan pitäisi kappaleen sanoituksia juuri minään…)
I'll take you in pieces
We can take it all apart
I've suffered shipwrecks right from the start
I've been underwater, breathing out and in
I think I'm losing where you end and I begin
Keikalla taas parhaiten toimi Shelter, jossa toistetaan lähes maanisesti virkettä “maybe I had said, something that was wrong, can I make it better, with the lights turned on” jylheän basson säestyksellä. Yleisö – tai ainakin minä – päätyi lähes transsiin kyseisen kappaleen aikana.

XX-levy on paitsi kaikin puolin kaunis, myös loistava unilevy. Missään vaiheessa nostatukset tai liian reippaat kappaleet eivät riko rauhoittavaa tunnelmaa, joka levyn kappaleita kuunnellessa syntyy. Suosittelen.

Katso myös Mikke: 96. The XX - XX (2009).

Albumi Spotifyssa. 

Blogin säännöt.
Heinin top 100 -lista.

2 kommenttia:

  1. Tää on musta edelleen niin uskomatonta - näin saman keikan alun, totesin, että vahingoitan itseäni pysyvästi jos kuuntelen sen loppuun ja menin käännösdisko-orgioihin. Mun Flow loppu silleen messevämmin :)

    VastaaPoista
  2. Heh, joo mä muistan vieläkin meidän keskustelun tästä keikasta, joka meni jotenkin näin:

    V: "Kun se keikka alkoi, niin tuli tosi vahva tunne..."
    H: "että se tulee olemaan loistava, niin just!"
    V: "ei kun että pitää lähteä pois"

    VastaaPoista