4.7.2011

Mikke: 52. Neutral Milk Hotel - In the Aeroplane Over the Sea (1998)

Huolimatta siitä, että Neutral Milk Hotelin kriitikoiden ylistämä toinen pitkäsoitto In the Aeroplane Over the Sea ilmestyi jo pitkälle yli kymmenen vuotta sitten, kuulin yhtyeen musiikkia vasta reilu vuosi sitten. Tämä myöhäisherännäisyys on ilmeisesti yleisempääkin, sillä levyä ei ilmestymisen aikoihin myyty kovinkaan paljoa. Levyn myyntiluvut ovat nousseet kuitenkin tasaisesti ja levystä on tullut eräänlainen kultti-ikoni indiepiireissä. Neutral Milk hotel yhdistää taitavasti 90-luvun lo-fi soundia folk -soundeihin. Jeff Mangumin epävireinen ja teknisesti puutteellinen lauluääni tekee täydellisesti tehtävänsä ja tuo musiikkiin juuri sellaista särmää, mitä tämän tyylinen musiikki tarvitsee. Akustinen kitara on ehdottomasti pääosassa, mutta äänimaisemaa täydentää lisäksi muun muassa torvet, rummut ja erikoiset efektit.

Huhujen mukaan levy kertoo Anne Frankin tarinasta. Nämä huhut perustuvat osittain levyllä esiintyviin päivämääriin, jotka sopivat yhteen muun muassa Frankin syntymän ja kuoleman kanssa. Mangum on myös myöntänyt olleensa hyvin vaikuttunut Frankin päiväkirjasta. Sanoitukset ovat kuitenkin melko mystisiä ja merkitys on usein kiven alla. Allmusicin Jason Ankeny onkin mielestäni kuvannut hienosti levyn sanoituksia mainitsemalla, että levyllä on ehdottoman vahva sanoma, mutta tämän sanoman sisältöä on mahdotonta täysin ymmärtää. Musiikki vaihtelee melankolian, aggressiivisuuden ja hilpeyden välillä kuitenkin kuulostamalla täysin yhtenäiseltä.

Levy alkaa hämmentävällä kappaleella King of Carrot Flowers, joka on jaettu kolmeen osaan. Ensimmäisessä osassa lauletaan vanhempien välisistä riidoista ja väkivallasta. Samaan aikaan kuitenkin kertoja itse on ensirakkauden pauloissa. Toisessa osassa lauletaa ilmeisen ironisesti "I love You Jesus Christ". Kolmas osa on sanoituksiltaan hyvin mystinen aggressiivisempi punk-osio. Levyn nimikkokappale In the Aeroplane Over the Sea on ehkä levyn paras. Laulu kuuluu kauniina epäpuhtaudestaan huolimatta folkahtavan akustisen kitaran ja torvien säestämänä. Two-Headed Boy on folk punkin todellinen taidonnäyte. Kappaleen sanoituksista on löydettävissä mehdollisia viittauksia natsien hirmutekoihin. Suoremmin Anne Frankin tarinaan liittyvä kappale Holland 1945 soi loistavan riehakkaana synkästä tarinastaan huolimatta. Communist Daughter rauhoittaa levyn tempon alaspäin keinotekoisten aaltojen äänien siivittämänä. Oh Comely on kunnianhimoinen 8 minuuttinen folktarina, jonka mystiset sanoitukset liikkuvat trailer-parkeista keskitysleireille. Ghostissa kuullaan raa'an säröisiä kitaroita ja minimalistisuudessaan hieno rumpukomppi. Untitled on säkkipillillä soitettu mystinen väliosakappale. Levy loppuu Two-Headed Boyn toiseen osaan. Minimalistisen kauniit ja haikeat soundit päättävät levyn komeasti.

In the Aeroplane Over the Sea on kulttiklassikko, joka ansaitsisi vielä suuremman yleisön. Jos olet vielä tähän asti ollut pimennossa Neutral Milk Hotelin hienoudesta, kehotan heti kuuntelemaan tämän levyn. Levyn kansikuvan mystinen tamburiinipäinen nainen, omituiset Anne Frankin päiväkirjasta virtaavat sanoitukset ja valloittavan omaperäiset soundit tekevät tästä albumista ainutlaatuisen kokonaisvaltaisen kokemuksen.

Albumi Spotifyssa

Blogin säännöt.
Miken top 100.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti