26.7.2011

Heini: 34. Ed Harcourt – Here Be Monsters (2001)

Ed Harcourtin rauhallinen musiikki saa lähes hypnoosin valtaan heti ensisävelistä alkaen. Esikoislevy Here Be Monsters osoittaa, ettei tältä artistilta puutu ainakaan musiikillista lahjakkuutta. Levyllä vallitsee taianomainen, hieman pelottavakin tunnelma huolimatta siitä, että albumin kappaleet ovat rauhallisia ja melodisia. Koskaan ei kuitenkaan kappaletta kuunnellessaan tiedä, milloin rauhallisen maalaileva tunnelma muuttuu voimakkaaksi pelon tai ahdistuksen kuvailuksi. Ehkä parasta Here Be Monsters -levyssä onkin sen yllätyksellisyys.

Lempikappaleeni levyllä on kakkosraita God Protect Your Soul. Se sopii yllä olevaan koko levyn tunnelman kuvaukseen mielestäni hyvin. Kappale on kaunis ja rauhallinen, mutta voimistuu aina välillä Harcourtin laulaessa maanisesti ”I need to build a wall around me/ But I want to smile with everybody/ Would you say that is possessive of me?”

Saattaa olla, että herkintä antia Harcourtin musiikissa on erilasten tunnelmien ja tunnetilojen luominen. Vaikka äänitetyn musiikin kautta voi toisinaan olla vaikeaa välittää artistin eläytymistä kappaleisiinsa, Harcourtilla ei tätä ongelmaa ole. Jopa äänitteen välityksellä voi aistia artistin kyvyn todella eläytyä kappaleeseen, jota kulloinkin on esittämässä. Se on mielestäni todellisen taitelilijuuden osoitus jos mikä. Tämän lisäksi levy on täynnä kaunista musisointia ja vaihtelevia melodioita. Indie-musiikille usein valitettavan tyypillisestä monotonisuudesta ei ole jälkeäkään Here Be Monsters -albumilla.

Suosittelen Harcourtin kuuntelemista kaikille, jotka arvostavat erityisesti herkkää musiikkia, jossa melodiat, tulkinta sekä taitavat muusikot ovat keskeisessä roolissa.

Katso myös Mikke: 38. Ed Harcourt – Strangers (2004).

Albumi Spotifyssa.

Blogin säännöt.
Heinin top 100 -lista.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti