29.7.2011

Heini: 31. The Shins – Oh, Inverted World (2001)

Kuulin The Shinsiä ensimmäistä kertaa kymmenisen vuotta sitten, kun eräs varsin intohimoisesti popmusiikkiin suhtautuva ystäväni soitti sitä kotibileissä, joissa olin (terkkuja vaan Matille!). Olin aiemminkin monesti (ja olen usein sen jälkeenkin) saanut vinkkejä hyvistä uusista bändeistä tämän ystäväni kautta, mutta täytynee sanoa, että niistä kaikista The Shins on muodostunut minulle rakkaimmaksi. Heti ensihetkistä alkaen ihastuin yhtyeen söpöön musiikkiin ja tunteeni ovat vuosien saatossa pysyneet samoina.

Usein hyvät musiikkikokemukset syntyvät ristiriitaisuudesta sen välillä, miltä kappale tunnelmaltaan tai melodialtaan kuulostaa ja mistä sen sanoitukset oikeastaan kertovat. Hyvä esimerkki tästä on The Shinsin kappale Know Your Onion!, jonka iloisen letkeä tunnelma kätkee sisälleen melkoista turhautumista:
Shut out, pimpled and angry.
I quietly tied all my guts into knots.
gave up on trying to make them,
I figured it'd take them too long to look up and besides...

It was undeniably clear to me i don't know why
When every other part of life seemed locked behind shutters
I knew what worthless dregs we've always been.
Yksi The Shins -yhtyeen ihastuttavimmista piirteistä on laulaja James Russell Mercerin laulutyyli. Hänen korkea äänensä poukkoilee villisti ja epäpuhtaasti kappaleesta toiseen, kiekuen välillä kuin äänenmurroksesta kärsivä poika. Kuulostaa pahalta? Pöh, vaikka kuvauksen perusteella laulutyyli vaikuttaa vähintäänkin epäilyttävältä, toimii se täydellisesti tämän yhtyeen musiikkiin luoden siihen omaa erityistä tunnelmaansa.

The Shins on tehnyt Oh, Inverted World -esikoislevyn lisäksi kaksi muutakin hienoa albumia, joiden kuuntelemista suosittelen kaikille. Tämä levy on kuitenkin minulle se kaikkein tärkein ja useimmin levysoittimessani pyörinyt. Mielestäni se on myös yhtyeen albumeista kaikkein söpöin ja söpöys on olennainen osa The Shins -yhtyeen viehätystä ainakin omalla kohdallani.

Ks. myös Mikke: 27. The Shins - Chutes Too Narrow (2003).

Albumi Spotifyssa.

Blogin säännöt.
Heinin top 100 -lista.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti