12.7.2011

Heini: 44. Antony and the Johnsons – I'm a Bird Now (2005)

Antony and the Johnsons -yhtyeen musiikki on täynnä tragediaa. Sanoitukset kertovat surullisia tarinoita rakkaudesta tai muista kaipauksen kohteista. Laulaja Antony Hegartyn värisevä ääni tulkitsee dramaattiset kappaleet täydellisesti. Melodiat ovat rauhallisen mollivoittoisia ja ne soitetaan taidokkaasti lähinnä klassisesta musiikista tutuilla soittimilla. Levyn kansikuvakin on kuva Andy Warholin tähdestä Candy Darlingista kuolinvuoteellaan; Candy kuoli leukemiaan vain 29-vuotiaana.

Paitsi, että traagisesti nuorena kuollut Candy kuolinvuoteellaan kuvaa levyn surumielistä tunnelmaa, yhdistyy Candyn elämä myös muilta osin Antony Hegartyyn ainakin suurinpiirtein. Candy oli male-to-female transsukupuolinen, kun taas Antony on kertonut identifioituvansa transsukupuoliseksi – ei mieheksi, mikä on hänen ns. biologinen sukupuolensa. En usko, että Candyn valinta kansikuvaksi oli tässäkään suhteessa sattumaa.

Levyllä vieraillee monia nimekkäitä artisteja, esimerkisi Lou Reed ja Rufus Wainwright. Jälkimmäinen laulaa kappaleessa What Can I Do?, joka lienee hyvä esimerkki I'm a Bird Now -levyn tunnelmasta:
What can I do
When the bird's got to die
What can I do
When she's too weak to fly
What can I do
When she's calling my name
She's crying
Mama, Help me to live
What can I do
I'm a Bird Now on levy, jonka avulla Antony and the Johnsons singahti suuren yleisön tietoisuuteen, vaikka yhtyeeltä oli ilmestynyt jo yksi levy aikaisemmin. En ihmettele, että juuri tämä levy saatteli yhtyeen kuuluisuuteen, sillä se on täynnä toinen toistaan kauniimpia ja herkempiä kappaleita. Vaikka levyä kuunnellessa tuleekin hieman surumieliseksi, kannattaa siitä huolimatta perehtyä siihen, sillä se muuttuu jokaisella kuuntelukerralla vielä hieman edellistä kertaa paremmaksi. Levyn musiikki on niin monitahoista, ettei siihen kyllästy helposti. Parhaimmillaan se onkin kuunneltaessa keskittyneesti yksin, mutta toki se toimii myös rauhallisena taustamusiikkina tai vaikkapa nukahtamislevynä.

Katso myös Mikke 36. Antony and the Johnsons - I'm a Bird Now (2005).

Albumi Spotifyssa.

Blogin säännöt.
Heinin top 100 -lista.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti