6.7.2011

Heini: 50. Eels - Daisies of the Galaxy (2000)

Eelsin Daisies of the Galaxy oli ensimmäinen Eels-albumi, jonka kanssa jouduin tekemisiin. Sittemmin muutkin levyt ovat tulleet tutummiksi, mutta koska jälleen kerran oli ongelmallista päättää, mikä yhtyeen levyistä olisi mielestäni paras eli oikeutettu pääsemään mukaan blogiin, päädyin tekemään valintani sillä perusteella, että Daisies of the Galaxy johdatti minut Eelsien maailmaan. Tämän levyn perusteella Eels kuulostaa melko iloiselta ja rennolta musiikilta, mikä on osittain harhaanjohtavaa, sillä osa muista albumeista edustaa aivan toisenlaista tunnelmaa. Daisies of the Galaxy on kuitenkin enimmäkseen mukavan letkeä levy, vaikka ulinaan taittuvia slovareitakin sieltä löytyy.

Levyn tarttuvin kappale lienee I Like Birds, jonka yhtyeen laulaja E on ainakin omaelämäkertansa perusteella kirjoittanut istuskellessaan talonsa kuistilla katselemassa pihassa hyppelehtiviä pikkulintuja. Juuri tällainen tunnelma kappaleesta myös välittyy. Levyn kauneimmalta kuulostava balladi taas on hämmentävästi biisi nimeltään It's a Motherfucker.

Daisies of the Galaxy on ehkä helpoin Eels levy. Sen kautta on helppo aloittaa tutustuminen tähän monitahoiseen yhtyeeseen – tai ehkä pitäisi puhua artistista, sillä Eelsin musiikki on täysin riippuvainen laulaja-lauluntekijä E:stä. Ilman E:tä ei olisi Eelsiäkään. Eels on myös yhtye, josta on vaikea kirjoittaa - tai ainakin minulle se osoittautui yllättävän haastavaksi. Vaikka esimerkiksi Daisies of the Galaxyn musiikki saattaa ensikuulemalta vaikuttaa yksinkertaiselta indie rockilta, se sisältää paljon vaikeasti avautuvia merkityksiä ja viittauksia.

Mikäli Eelsin musiikkiin tahtoo perehtyä syvällisemmin, kannattaa levyjen ahkeran kuuntelemisen lisäksi perehtyä E:n elämäkertaan Things the Grandchildren Should Know. Harvalla ihmisellä on ollut yhtä paljon vastoinkäymisiä elämässään kuin E:llä. Siitä huolimatta (tai ehkä juuri siksi) hän onneksi jaksaa ilostuttaa meitä loistavalla musiikillaan.

Albumi Spotifyssa.

Blogin säännöt.
Heinin top 100 -lista.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti