3.8.2011

Mikke: 26. The Soundtrack of Our Lives - Behind the Music (2001)

Tutustuin The Soundtrack of Our Livesin energiaa pursuavaan rock-musiikkiin melko tarkalleen 10 vuotta sitten. Yhtye oli samana vuonna julkaissut kolmannen (ja hienoimman) albuminsa Behind the Music ja esiintyivät elokuussa Korson Ankkarockissa. En ollut ennen tuota konserttia koskaan kuullutkaan yhtyeestä, mutta heti konsertin jälkeen olin täysin vakuuttunut. Todella taidokas ja hallittu rock toimi loistavasti lämpimään kesäpäivään. Saippuakuplat lentelivät ympäriinsä ja yhtyeen lavakarisma oli käsittämättömän mahtava. Viimeistään siinä vaiheessa olin lyöty ällikällä, kun laulaja Ebbot Lundberg otti hartioilleen istumaan The Flaming Sideburns yhtyeen keulahahmon Eduardo Martinezin ja korkea kaksikko kehotti festariyleisön polvilleen julistaessaan yhdessä rockin ilosanomaa. Olen tämän jälkeenkin nähnyt the Soundtrack of Our Livesin lukuisissa konserteissa, enkä ole vielä koskaan pettynyt.

Vaikka TSOOL toimii ehdottomasti hienoiten livenä, ovat sen levytkin hienoa kuunneltavaa. Taidokas ruotsalainen tuotanto on onnistunut vangitsemaan levylle yhtyeen energian ja karisman. Etenkin tällä Grammyihinkin ehdotetulla albumilla Behind the Music jokainen kappale on potentiaalinen hitti. Musiikki on suurimmalta osin kesäistä, vaikka muutama hiljaisemman melankolinenkin hetki levyltä löytyy. Ennen kaikkea TSOOL kuuluu kuitenkin kesään. Yksi hienoimmista festarimuistoistani on Ruisrockista vuodelta 2005, kun messiaan elkeillä varustettu kaapuun pukeutunut Lundberg hyppäsi kitarasoolon aikana lavalta vieressä virtaavaan mereen ja nousi kädet ylhäällä läpimärässä kaavussaan tervehtimään eturivin yleisöä. Pääsin siinä itsekin rapsuttamaan Ebbotin märkiä kutreja.

Levy alkaa energiaa uhkuvilla vahvoilla rytmeillä kappaleessa Infra Riot. Särökitarat huutavat millin tarkkoina ja Lundbergin ilmiömäinen rock -raspi julistaa suurella auktoriteetilla. Sister Surround on kitararockin todellista juhlaa. Rumpujen tomikompit pyörivät hienosti. Mind the Gapissä piano tulee mukaan kuvaan ja päräyttää ilmoille Oasista muistuttavan soundin. TSOOL onkin muun muassa kiertänyt Yhdysvalloissa Oasiksen kanssa yhteiskiertueella. Broken Imaginary Time laskee levyn tempoa kirkkouruilla säestettyyn psykedeeliseen tunnelmaan. 21st Century Rip Off on yksi konserttien helmi tanssittavan pirteän rytmiikkansa ansiosta. Tonight on kaunis pianoballadi, jonka soundeissa on kiireetöntä tunnelmaa. Nevermore on todellinen hittitaidonnäyte. Melodramaattisen helisevät kitarat ja tarttuvan kaunis melodia tekevät tästä yhden kaikkien aikojen parhaista kappaleista. In Your Veins poikkeaa hieman levyn muusta linjasta. Tämä balladi on kuitenkin mielettömän kaunista kuunneltavaa. Lopun korkeat ulinat nostavat kylmät väreet joka puolelle kehoa. The Flood on ehkä maailman dramaattisin nostatuskappale. Pienestä kitara-alusta noustaan kohti pilviä ja taivaskaan ei ole rajana tämän rock -eepoksen suuruudelle. Levy loppuu hippimäisen jumittavaan psykedeliasoundeilla varustettuun balladiin Into the Next Sun.

The Soundtrack of Our Livesin koko tuotanto on täynnä loistavia kappaleita. Esikoislevy Welcome to the Infant Freebase ja Behind the Musicin seuraaja Origin, vol. 1 muodostavat tämän hienon albumin kanssa yhtyeen parhaimmiston. Behind the Musicille on kuitenkin osunut niin monta täysosumaa, että sitä voidaan mielestäni oikeutetusti pitää yhtyeen suurimpana mestariteoksena. TSOOLin musiikki sopii loistavasti kesään ja ystävien kanssa juhlimiseen. Keikoilla tai levyltä TSOOL onnistuu nostamaan fiilikset kattoon milloin vain!

Ks. Heini: 64. The Soundtrack of Our Lives - Origin vol.1 (2004)

Albumi Spotifyssa

Blogin säännöt.
Miken top 100.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti