22.8.2011

Heini: 12. David Bowie - The Rise and Fall of Ziggy Stardust and the Spiders from Mars (1972)

Ei ole olemassa kovin hyviä perusteluita sille, miksi päätin esitellä blogissani juuri Bowien Ziggy Stardust -levyn enkä mitä tahansa muuta ennen 1970-luvun puoliväliä julkaistua hänen levyään. Olen ehkä kuunnellut tätä levyä hieman enemmän kuin Bowien muuta alkupään tuotantoa, mutta sekään ei yksin riitä syyksi. Luulen, että halusin kirjoittaa Ziggy Stardust -levystä, sillä konseptialbumin päähahmoksi luotu Ziggy kiteyttää mielestäni jotain olennaista glam rockin olemuksesta. Androgyynin oloinen, villisti huumeita käyttävä ja promiskuiteettinen Ziggy kuvannee hyvin, millaista oli elää 1970-luvun glam rockin myrskynsilmässä. Edellä mainittujen seikkojen lisäksi levy loppuu yhteen kaikkien aikojen lempikappaleistani, Rock 'n' Roll Suicide.

David Bowiesta on lähes mahdotonta kirjoitaa mitään mielekästä blogiin. Voisin kertoa, että kyseessä on legendaarinen ja monipuolinen (valitettavasti välillä turhan huonoon suuntaankin monipuolinen) artisti, jonka tuotantoon jokaisen musiikkia kuuntelevan olisi hyvä tutustua, mutta senhän tiedätte muutenkin jo. Lienee sanomattakin selvää, että Bowie on yksi niistä artisteista, jotka ovat minulle suunnilleen jumalallisessa asemassa. Lisäksi voisin ylpeillä sillä, että näin Bowien livenä vuoden 2004 Provinssirockissa ja että se on yksi niistä harvoista konserteista, joka oli niin hyvä, että sai minut itkemään. Voisin hehkuttaa sitä, kuinka Bowien karisma ei ole vuosikymmenten aikana hävinnyt mihinkään. Sekään ei kuitenkaan varsinaisesti kertoisi mitään lisää itse Ziggy Stardust -levystä.

Koska en myöskään halua kirjoittaa tätä juttua siten, että kopioisin Wikipediasta hassuja levyyn liittyviä yksityiskohtia (joita kyllä löytyy, ja niihin kannattaa toki itse tutustua), voin vain kehoittaa laittamaan levyn soimaan, sulkemaan silmät ja sukeltamaan Ziggyn maailmaan. Ziggy pitää tuntea, mutta sitä ei voi analysoida. Mikäli haluaa apuaa eläytymiseen, voi katsella alta löytyvää Ziggy-videota, tai koko dokumentin Ziggy Stardust and the Spiders from Mars: The Motion Picture, josta tämäkin video on katkelma.



Ks. myös Mikke: 88. David Bowie - Hunky Dory (1971).

Albumi Spotifyssa.

Blogin säännöt.
Heinin top 100 -lista.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti