4.8.2011

Heini: 25. Le Tigre – This Island (2004)

Alunperin L-koodi-sarjan kakkoskauden soundtrackilta bongattu Le Tigre soi muutama vuosi sitten stereoissani lähes lakkaamatta. Sittemmin kuuntelufrekvenssi on hieman laskenut, mutta aina, kun tekee mieli kuunnella musiikkia, joka saa oloni tuntumaan samalta kuin kuuluisa We Can Do It! -juliste näyttää, laitan jonkin Le Tigren kolmesta levystä soimaan. Vaikka pidän kaikista näistä levyistä, päätin esitellä blogissamme uusinta This Island -levyä, sillä pidän siitä musiikilliselta kannalta eniten. Muut levyt ovat parempia fiiliksessä ja poliittisissa sanoituksissa; This Island ansioituu kohtuullisesti myös niissä, mutta musiikki on melodisempaa ja popimpaa kuin aiemmin antamatta silti liikaa periksi perinteisille popmusiikin vaatimuksille.

Le Tigre on minulle enemmän kuin pelkkä hyvää musiikkia tekevä bändi. Feministiseksi elektropunkbändiksi itseään kuvaileva Le Tigre ottaa kantaa moniin tärkeänä pitämiini poliittisiin aiheisiin: se on avoimesti vasemmistolainen, feministinen ja seksuaali- sekä sukupuolivähemmistöjen etua ajava yhtye. This Island -levyllä esimerkkinä tästä toimii George W. Bushin toimia kritisoivasta rauhanmarssista kertova New Kicks -kappale:
And as Eleanor Roosevelt said
"It isn't enough to talk about peace, one must believe in it.
It isn't enough to believe in it, one must work at it"
And we here today are working at it!
This is possible, and even necessary.
So grab the sword, pick up the hammer and the saw.
And start building a better world!

No blood for oil!
We will not be violent!

We will not go to war, for a selected president, who wasn't even elected!
We must stand here, token, abound and unchained.
We need healthcare!
We need education!
We need freedom in this nation!
Le Tigre osaa olla muutenkin vakuuttava kuin vain poliittisesti. Useat kappaleet innoittavat ryntäämään tanssilattialle heti ensisekunneillaan. Hitiksikin noussut TKO on yksi niistä, kuten myös avausraita On the Verge. Ehdoton tanssilattiasuosikkini on kuitenkin I'm So Excited -lainakappale, joka toimii Le Tigren esittämänä paljon paremmin kuin alkuperäisversio.

Mikäli sellaiset artistit tai yhtyeet kuin Peaches, Chicks on Speed tai muut vastaavat kiinnostavat, älä missään nimessä jätä väliin Le Tigreä. Mitä poliittisempaa kamaa haluat kuunnella, sitä vanhempia Le Tigre -tuotoksia kannattaa kuunnella. Silloin, kun riittää semipoliittisuus ja huvittaa enemmän lähinnä tanssia hyvän musiikin tahtiin tai kuunnella jotain, missä on ainkin asenne kohdallaan, voi valita soimaan This Islandin.

Albumi Spotifyssa.

Blogin säännöt.
Heinin top 100 -lista.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti