2.8.2011

Heini: 27. Beach House – Teen Dream (2010)

Jos jotain viime vuoden Flow-festivaaleilla tekemiäni valintoja kadun, niin sitä, etten mennyt katsomaan Beach Housen keikkaa, vaan suuntasin ensin pettymään M.I.A:hin ja sen jälkeen nälän kurniessa syömään. Mietin näiden päällekkäin olleiden keikkojen alkuhetkiin saakka, kumpaa menisin katsomaan ja taisin valita väärin. Olin jo ennen festareita hieman kuunnellut Beach Housea ja pitänyt siitä kovasti, mutta vasta muutama kuukausi Flow’n jälkeen aloin kuunnella Teen Dreamia lähes jatkuvalla syötöllä. Albumin melankolinen ja taianomainen tunnelma sopi sydäntalven ankeisiin hetkiin kuin nakutettu.

Mitä pidemmälle blogissamme edetään, sitä pidempään olen yleensä kuunnellut listalla olevia levyjä. Joskus kuitenkin löytyy levyjä, jotka tekevät vaikutuksen niin nopeasti, että jo hyvin lyhyen tuttavuuden perusteella voi olla lähes varma siitä, että albumi tulee pysymään kuuntelussa vuosi toisensa jälkeen. Beach Housen Teen Dream on sellainen levy, mikä näkyykin sen sijoituksessa listallani. Sen taakse on jäänyt monia levyjä joita olen uskollisesti kuunnellut jo yli vuosikymmenen ajan, vaikka Teen Dream on varsin uusi albumi.

Pidän melankolisesta, kauniista musiikista, jossa on taidokkaita sanoituksia sekä omaperäisiä musiikillisia kikkoja. Beach Housen musiikista löytyvät nämä kaikki ominaisuudet. Lisäksi satuin aloittamaan albumin tehokuuntelun elämäntilanteessa, jossa monikin asia oli avoinna ja sekaisin, joten se on sitäkin kautta muodostunut minulle henkilökohtaisesti tärkeäksi. Sen sävelet ovat usein soineet korvissani syntyjä syviä pohdiskellessani. Teen Dream sopii erityisen hyvin tällaisiin pohdintoihin, sillä albumilta löytyy kappale lähes millaiseen tunnetilaan hyvänsä. Osa kappaleista puhuu onnesta, osa surusta, jotkut ristiriitaisista elämäntilanteista ja niin edelleen. Sitä paitsi sanoitukset ovat usein tarpeeksi epämääräisiä, jotta ne voi tulkita aina juuri omaan elämäntilanteeseen sopiviksi.

Olen hieman kuunnellut myös Beach Housen aikaisempia levyjä, mutta pintapuolisen tutustumisen perusteella näyttää siltä, että yhtyeen täysosuma on nimenomaan Teen Dream. Tässä albumissa ei ole mitään, mitä haluaisin muuttaa, se on täydellinen juuri sellaisena kuin on. Toivottavasti Beach House tehtailee jatkossakin yhtä taitavasti koottuja albumeita.

Katso myös Mikke: 64. Beach House – Teen Dream (2010).

Albumi Spotifyssa.

Blogin säännöt.
Heinin top 100 -lista.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti