19.8.2011

Mikke: 14. Super Furry Animals - Rings Around the World (2001)


Muistan, kuinka ytäväni soittivat aikanaan eräissä juhlissa Super Furry Animalsin kappaleen Fragile Happiness. Kappaleen hellyyttävät sanat ja kaunis melodia kiinnostivat ja heti seuraavana päivänä tutustuin juuri ilmestyneeseen SFAn viidenteen albumiin Rings Around the World. Levy oli (ja on) tajunnanräjäyttävän hieno. Gruff Rhysin luotsaama yhtye esittelee joukon omalaatuisia kappaleita, joiden musiikillinen tyyli vaihtelee progressiivisesta rockista kauniisiin balladeihin ja tekno -soundeista death metal -lauluun. Kappaleet ovat täynnä mielenkiintoisia ääniefektejä ja tyylinvaihdoksia, mutta musiikki ei silti ole mitenkään erityisen vaikeaa kuunneltavaa. Kappaleiden taitavat pop -koukut tuovat kappaleisiin hellyyttävää charmia ja loistoa. Melankolia ja iloisempi tyylittely vaihtelevat tarjoten laajan tunneskaalan. Sanoituksissa on virnistelevää huumoria, joka saa hymyilemään.


Super Furry Animals on käynyt esiintymässä Suomessa ainakin 2 kertaa sinä aikana, kun olen tuntenut bändin. Tästä huolimatta en ole koskaan onnistunut näkemään yhtyettä livenä. Tämä on asia, joka harmittaa minua melkoisesti. Yhtyeen huhutaan esiintyneen muun muassa jeti -asuissa ja esiintyminen psykedeelisine videoineen on kuuleman mukaan todella mieleenpainuvaa. Myös levyn kansista löytyy sarjakuvamaisia psykedeelisiä kuvia, jotka kuvaavat hienosti yhtyeen musiikillista tyyliä. Levyllä vierailee myös todellinen supertähti Paul McCartney. SFA oli halunnut ex-beatlen mukaan levyntekoon, mutta yhtyeen sisältäessä jo basistin ja laulajia, McCartneylle piti keksiä jokin muu rooli. Niinpä levyllä kuullaankin puhelimen välityksellä nauhoitettua ääntä, joka syntyy Sir Paul McCartneyn rouskuttaessa porkkanoita ja sellereitä. Ei mikään turha cameo!


Levy alkaa kauniilla balladilla Alternate Route to Vulcan Street, jossa elektroniset surinasoundit kohtaavat kauniit jouset ja pianon. Rhysin laulu on nauhoitettu oudon efektin läpi, mutta kertosäkeessä laulun noustessa korkeuksiin, siinä on mieletöntä tunnetta. Sidewalk Surfer Girl esittelee aggressiivisempia häröilysoundeja ja progressiivisia tahteja. Levyn nimikkokappale (Drawing) Rings Around the World on perinteisempää rockia, jonka keinuttava rytmi saa ihmiset ylös ja tanssimaan. It's Not the End of the Worldissä kuullaan kauniita ulinalauluja ja mielettömän hienoja sanoituksia. Melodia on huippuluokkaa! Receptacle for the Respectable on menevän iloista poppia, joka huokuu brittipop -tulkintaa. Kappale loppuu yllättävään death metal -örinään. Shoot Doris Day alkaa massiivisilla jousilla ja jatkuu tunteikkaan herkällä Rhysin laululla, jonka värinä johdattaa toisiin maailmoihin. No Sympathy yhdistelee hiljaisen kauniita melodioita jopa lähes järkyttäviin sanoituksiin. Näin kauniisti ei olla koskaan laulettu tällaisia sanoja: "I have no sympathy for you. You deserve to die". Kappale loppuu melko pitkään äänihäröilyyn, joka on ehdottomasti kuunneltava kunnon stereoista tai kuulokkeilla paljastaakseen sekopäisen hienoutensa. Juxtapozed With U oli levyn suurin hitti. Ruotsinlaivamainen melodia yhdistyy autotunella laulettuun säkeistöön ja maailmaa syleilevään suvaitsevuutta liputtavaan kauniiseen kertosäkeeseen. Presidental Suite on levyn kaunein ja hienoin kappale. Trumpetillakin varustettu kaunis kitaraballadi kertoo Bill Clintonin seksiskandaalista ja Boris Jeltsinin alkoholiongelmasta. Levy loppuu hellyyttävän kauniiseen kappaleeseen Fragile Happiness, jonka soundeissa on jotain maagisen koskettavaa.

Super Furry Animalsin Rings Around the World on yksi niistä hienoista 2000-luvun alun levyistä, jotka soivat soittimessani vuodesta toiseen. Levyn hohto ei katoa mihinkään ja kappaleiden taianomainen tunnelma saa aina hyvälle tuulelle. SFA on tehnyt muilla albumeillaan joukoittain mahtavia kappaleita, mutta Rings Around the World on kaikessa kunnianhimoisuudessaan ja monipuolisuudessaan yhtyeen kirkkain helmi. Jokainen kappale on itsessään mahtava, mutta yhdessä ne muodostavat ylimaallisen hienon pitkäsoiton, joka on ehdoton moderni mestariteos! Jos et ole vielä tutustunut yhtyeeseen, tai tämä albumi on jostain syystä jäänyt kuuntelematta, kehotan ehdottomasti hullaantumaan SFAn kauniin omaperäisistä soundeista. Tämä levy on aivan uskomattoman hyvä!

Ks. myös Heini: 62. Super Furry Animals - Rings Around the World (2001)

Albumi Spotifyssa.

Blogin säännöt.
Miken top 100.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti