19.8.2011

Heini: 14. Sufjan Stevens - Illinois (2005)

Sufjan Stevensin Illinois, tai tarkemmin ottaen Sufjan Stevens Invites You To: Come On Feel the Illinoise, on omituinen levy. Se sisältää 22 kappaletta, jotka on enimmäkseen nimetty monta riviä pitkillä virkkeillä. Levyltä löytyvät muun muassa kappaleet nimiltään "They Are Night Zombies!! They Are Neighbors!! They Have Come Back from the Dead!! Ahhhh"! sekä "The Black Hawk War, or, How to Demolish an Entire Civilization and Still Feel Good About Yourself in the Morning, or, We Apologize for the Inconvenience but You're Going to Have to Leave Now, or, 'I Have Fought the Big Knives and Will Continue to Fight Them Until They Are Off Our Lands!" Yritäpä näitä nyt sitten muistaa ulkoa... Levyn monimutkaiset kappaleiden nimet kuitenkin kuvaavat hyvin levyn yleistä tunnelmaa. Kappaleita ei ole kirjoitettu perinteisellä pop-kaavalla, vaan ne ovat täynnä yllätyksiä, taidokasta musisointia ja huolella mietittyjä sanoituksia.

Illinois on konseptialbumi, joka kertoo samannimisestä Yhdysvaltain osavaltiosta, siihen liittyvistä tapahtumista, paikoista ja ihmisistä. Esimerkiksi kappale, johon ensimmäisenä albumilta tutustuin, kertoo chicagolaisesta John Wayne Gacy Jr:sta, joka 1970-luvulla raiskasi ja murhasi 33 teini-ikäistä poikaa. Kappale kertoo Gacyn elämäntarinan kaikessa traagisuudessaan ja päättyy kauhistelun sijaan pohdintoihin ihmisluonnon raadollisuudesta yleensä:
And in my best behavior
I am really just like him
Look beneath the floor boards
For the secrets I have hid
En osaa päättää, pidänkö edellä mainitusta kappaleesta enemmän Sufjanin vai kanssablogaajani esittämänä. Onneksi ei edes tarvitse yrittää päättää.

Stevens on vakaumuksellinen kristitty, mikä myös kuuluu hänen musiikissaan. Useista sanoituksista voi löytää suoria tai epäsuoria viittauksia Raamattuun, Jumalaan sekä uskonnollisen elämän vaikeuksiin liittyen. Esimerkiksi Casimir Pulaski Day -kappale kertoo surullisen tarinan rakkaudesta, jota ei voi uskonnollisen vakaumuksen vuoksi hyväksyä. En ole ihan varma, kertooko kappale esiaviollisesta (hetero)seksistä vai kahden miehen välisestä rakkaudesta, mutta yhtäkaikki sanoma on traaginen: suhteen toinen osapuoli kuolee ja toinen jää yksin kaipaamaan häntä.

Stevensin kappaleet ovat usein hyvin monitulkintaisia, mikä tietenkin lisää niiden kiehtovuutta. Yllä oleva kappaleen nimen yhteydessä oleva linkki vie Song meanings -sivustolle, missä ihmiset pohtivat kappaleiden lyriikoiden taustalla olevia merkityksiä. Jotain tämän kappaleen monitulkintaisuudesta kertonee se, että sen merkitystä on pohdittu yli 300 kommentin verran, kun yleensä suosituimmatkin kappaleet keräävät korkeintaan muutamia kymmeniä kommentteja.

Vaikka Illinois on monimutkainen levy, se on helposti lähestyttävä. Siitä voi oppia pitämään heti ensimmäisellä kuuntelukerralla ja jokaisella kerralla, kun sen kuuntelee uudestaan, sitä rakastaa aina hieman enemmän. Tämä levy ei taatusti kulu kuuntelussa, sen verran monitahoinen se on. Onneksi on olemassa sellaisia monilahjakkuuksia kuin Sufjan Stevens!

Ks. myös: Mikke: 3. Sufjan Stevens - Illinois (2005)

Albumi Spotifyssa.

Blogin säännöt.
Heinin top 100 -lista.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti