12.8.2011

Heini: 18. Coldplay - Parachutes (2000)

Kun Coldplayn esikoisalbumi Parachutes ilmestyi, olin lumoutunut. Rakastin laulaja Chris Martinin ääntä ja laulutapaa, joka pehmeästi nousi sopivin väliajoin falsettiin vain palatakseen hetken kuluttua uudelleen miellyttävän matalaksi. Levyä kuunnellessani huomasin, että jokainen kappale tällä levyllä on samaan aikaan itsenäinen kaunis laulu sekä osa saumatonta kokonaisuutta, joka muodostaa 42 minuuttia kestävän orgastisen kuuntelukokemuksen nimeltään Parachutes. Olen yhä sitä mieltä, että tämä on yksi koko popmusiikkihistorian kauneimmista albumeista. Valitettavasti Coldplay petti rankasti odotukset sittemmin eikä ole enää myöhemmillä levyillään kyennyt luomaan mitään tähän verrattavaa. Yhtyeen uusimpia tekeleitä en edes suostu kuuntelemaan. Onneksi Coldplay kuitenkin ehti tehdä tämän yhden loistavan albumin, joka herkistää minut vielä vuosikymmen ilmestymisensä jälkeenkin.

Parachutes jos jokin on kutulevy. En voi kuvitella parempaa soundtrackia romanttisen kohtaamisen taustalle. Albumi ei ole imelä, ainoastaan kaunis. Niin yksipuolinen levy ei kuitenkaan ole, että sitä voisi käyttää ainoastaan halutessaan päästä käsiksi johonkuhun kiinnostavaan tyyppiin. Albumi toimii myös unilevynä, mikäli jonain yönä on vaikeaa rauhoittua nukkumaan. Toisinaan nautin siitä, että voin keskittyä ainoastaan näiden kauniiden sävelien kuuntelemiseen tekemättä mitään muuta samalla.

Albumi sisältää monia hienoja yksittäisiä kappaleita, mutta niiden luettelu erikseen tässä tuntuisi turhalta - tulisin varmasti maininneeksi kaikki paitsi Yellow'n, joka on korkeintaan keskinkertainen ja täten albumin heikoin lenkki. Haluan kuitenkin kiinnittää huomiota levyn loppupuolelta löytyvään We Never Change -kappaleseen ja etenkin sen sanoituksiin, jotka heti ensimmäisessä säkeistössä kiteyttävät elämän tärkeimmät asiat:
I wanna live life
And never be cruel
And I wanna live life
And be good to you

And I wanna fly

And never come down
And live my life
And have friends around
Näihin tunnelmiin minulla ei ole enää lisättävää. Paitsi, että kuunnelkaa nyt ihmeessä tätä levyä, on se vaan niin loistava!

Ks. myös: Mikke: 13. Coldplay - Parachutes (2000).

Albumi Spotifyssa.

Blogin säännöt.
Heinin top 100 -lista.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti