24.8.2011

Heini: 10. The Ark - We Are The Ark (2000)

Muistan vieläkin, kun joskus vuosituhannen alussa katselin kyllästyneenä Suomen virallisen albumilistan viikottaista top 40-listan lähetystä televisiosta. Listan häntäpäästä näytettiin uuden nousevan ruotsalaisyhtyeen, The Arkin, musiikkivideo It Takes a Fool to Remain Sane. Kyllästyminen loppui siihen paikkaan. Musikaalimaisesti laulettu glamrockooppera kuuman Ola Salon esittämänä vakuutti minut välittömästi. Reilua vuotta myöhemmin olin jo yhtyeen keikalla Provinssirockissa innoissani laulamassa mukana, kun Ola piiskasi yleisöä hokemaan kyseisen biisin yhteislauluksi sopivaa kohtaa:
Do, do, do what you wanna do
Don't think twice, do what you have to do
Do, do, do, do, let your heart decide
what you have to do
That's all there is to find

Minulla on ollut onni nähdä The Ark useita kertoja livenä tämän jälkeenkin. Yhtyeen jäsenten mieletön lavakarisma ja Olan villit tanssiliikkeet toimivat täydellisesti kerta toisensa jälkeen. Yksi osa yhtyeen viehätystä onkin The Arkin kyky luoda hyvä show ja hieno tunnelma niin levyllä kuin livenäkin. Mitä bändin levytettyyn tuotantoon tulee, se oli parhaimmillaan yhtyeen uran alussa ja valitettavasti jokainen albumi on ollut hieman edellistä huonompi. Neljä ensimmäistä ovat kuitenkin kaikki vielä ihan hyviä, viimeinen albumi ei niinkään. Ehdottomasti yhtyeen paras tuotos on täten intoa ja nuoruuden voimaa uhkuva We Are The Ark.

We Are The Ark on mahtipontinen levy, jonka kappaleista suurin osa on kirjoitettu jollain tapaa syrjittyjen ihmisten puolustuspuheiksi. Ola laulaa vakuuttavasti siitä, kuinka ei pidä pohtia sitä, mitä muut ajattelevat ratkaisuja tehdessään, vaan on elettävä oman sydämensä mukaan. Kappaleet, jotka eivät kosketa tätä teemaa, kertovat erilaisista vaikeista rakkaustarinoista. Osa kappaleista koskettelee näitä molempia teemoja. Tämä jos mikä on voimauttava levy, ja kun kappaleita kuunnellessaan voi muistella Olan messiasmaisia keikkaelkeitä, kun hän laulaa näistä teemoista, ei voi olla uskomatta, että hän on oikeassa:
If you think you're tough
when you're laughing at us
Well, it's no big buzz
you can laugh if you must
'cos me and my friends
like the way that we look
and that's enough for us
We Are The Ark -levyä tulee kuunnella volumet kaakossa ja mielellään mukana lauaen ja tanssien riippumatta siitä, osaako oikeasti tehdä kumpaakaan. The Arkia kuunnellessa se ei ole olennaista, sillä "Let your body decide where you want to go, high or low, fast or slow!" On ihanaa, miten tuoreelta levy kuulostaa vielä nyt, vaikka ikää sillä on jo yli kymmenen vuotta. Tämä levy on klassikko. Sitten Queenin mikään bändi ei ole kyennyt samanlaiseen suoritukseen kuin The Ark ja hyvin syvästi epäilen niin ainakaan ihan lähitulevaisuudessakaan käyvän. On tavallaan surullista, että The Ark on päättänyt lopettaa uransa, mutta toisaalta viimeisimmät levyt ovat osoittaneet, että ideat alkoivat tältä yhtyeeltä olla jo lopussa. Olen onnellinen, että The Ark kuitenkin ehti ilostuttaa faniensa elämää vuosikymmenen ajan ja toki ainakin levyltä vielä sen jälkeenkin.

Ks. myös Mikke: 28. The Ark - In Lust We Trust (2002).

Albumi Spotifyssa.

Blogin säännöt.
Heinin top 100 -lista.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti