12.8.2011

Mikke: 18. Frank Turner - Love, Ire & Song (2008)

Musiikin kuuntelu on nykyään todella helppoa. Tietysti omassa levyhyllyssänikin riittää musiikkia pitkäksi aikaa. Tästä johtuen musiikkia tulee kuunneltua niin paljon, että harvoin enää hullaannun jostain yksittäisestä levystä niin paljon, että kuuntelisin vain sitä uudestaan ja uudestaan opetellen kaikki sanoitukset ulkoa. Frank Turnerin toisen pitkäsoiton Love, Ire & Song kanssa näin kuitenkin kävi. Turner soittaa akustisvoittoista folk-punkia, jonka melodiset kappaleet jäävät päähän soimaan pitkiksi ajoiksi. Turnerin laulutyyli on punkille ominaisesti hieman epävireinen ja lauluäänessä on uskottavaa raspia. Kappaleiden ollessa kuitenkin paljon perinteistä punkia kuuntelijaystävällisempiä, Turnerin musiikista kehkeytyy omalaatuisen valloittavaa. Levyllä on käytetty harkiten kaikkia tavanomaisia bändisoittimia, mutta musiikki toimisi loistavasti jo pelkästään Turnerin yksin soittamana ja laulamana.

Turner on vieraillut Suomessa pariinkin otteeseen, mutta valitettavasti tutustuin kunnolla tähän artistiin hieman liian myöhään. Tästä syystä en ole vielä nähnyt Turneria konsertoimassa. Tämä on asia, jonka aion korjata niin pian kuin vain mahdollista. Turnerin laulussa on reilu määrä tunnetta, kun hän laulaa yhteiskunnan epäkohdista, rakkaudesta ja arkipäiväisistä kommelluksista. Sanoitukset ovatkin ehkä hienointa Turnerin muutenkin loistavassa musiikissa. Loistava huumori siivittää tärkeiden ja henkilökohtaisten aiheiden esittelyä. Turnerin musiikissa onkin jonkinlaista intiimiyttä, jonka vuoksi se kuulostaakin välillä siltä, kuin ystävä soittaisi sitä vieressä nuotiolla. Itsekin olen napannut Turnerilta pari kappaletta repertuaariini, kun soittelen ystävien kanssa kitaraa puistossa tai mökillä. Kappaleet toimivatkin loistavasti yhteislauluiksi (jos vain useampi tuntisi kappaleet).

Levy alkaa hienosti nostattavalla akustisvoittoisella kappaleella I Knew Prufrock Before He Got Famous, jonka haikea melodia yhdistyy sanoituksiin yhteiskunnallisen muutoksen haikailusta. Reasons Not to Be an Idiot on loistava hittikappale, jonka sanoitukset arvioivat humoristisesti ihmisiä, jotka kuvittelevat olevansa jotenkin erityisiä. Photosynthesis kuulostaa lähinnä irlantilaiselta baarimusiikilta, jonka punksanoma on selvä: "I won't sit down and I won't shut up, and most of all I will not grow up". Substitute on noussut suosikkikappaleekseni levyltä. Melankolinen akustisella kitaralla soitettu intiimi kappale kertoo epäonnistumisista rakkaudessa ja musiikista joka tuo lohtua tilanteeseen. Better Half on haikean kaunis kappale, jossa pianokin pääsee mukaan tehden kappaleesta laulaja-lauluntekijä tyylisen. Levyn nimikkokappale Love, Ire & Song kertoo siitä, kuinka lapsuuden ja nuoruuden unelmat ja toiveet karisevat iän karttuessa ja ideaalien muuttuessa. Imperfect Tense on levyn aggressiivisin ja täyteläisimmin tuotettu rock -kappale, jonka voimasoinnuissa ja uhmakkaassa laulussa on mahtavasti voimaa. Long Live the Queenin melodia on levyn ehdotonta kärkeä. Uhmakas akustinen kitaransoitto kasvaa huimiin mittoihin sähkökitaroiden ja jousien asuessa kuvaan. Joka kerta taatut kylmät väreet. Levy loppuu kaihoisan kauniiseen pianovoittoiseen kappaleeseen Jet Lag, joka nimensä mukaisesti kertoo matkustamisen varjopuolista.

Frank Turnerilta on ilmestynyt neljä pitkäsoittoa, jotka kaikki ovat ehdottomasti kuuntelemisen arvoisia. Love, Ire & Song tarjoilee kuitenkin hienoimman kattauksen kappaleita, jotka varmasti koskettavat tavalla tai toisella jokaista kuulijaansa. Jonkinasteisesta libertaristisesta asenteestaan huolimatta Turnerilla on tarjottavanaan paljon osuvaa sanottavaa elämästä, politiikasta, musiikista ja rakkaudesta. Turnerin tunteikas ja hienosti sanoitettu musiikki on malliesimerkki siitä, miten hienoa musiikkia voidaan tehdä vain tarttumalla kitaraan ja vuodattamalla tuntonsa maailmalle. Taustalle ei tarvita suurta ja kallista tuotantoa vaan ainoastaan taitoa ja tahtoa tehdä koskettavaa ja mahtavaa musiikkia.

Ks. myös Heini: 77. Frank Turner - Love Ire & Song (2008)

Albumi Spotifyssa.

Blogin säännöt.
Miken top 100.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti