7.6.2011

Heini: 77. Frank Turner – Love Ire & Song (2008)

Kun kuuntelee Frank Turnerin rosoista folkpunkia, ei ensimmäisenä arvaisi, että Turner vietti teinivuotensa opiskellen Prinssi Williamin kanssa eliittikoulu Etonissa. Tietenkin halutessaan kappaleiden sanoituksissa voi kuulla kapinaa jäykkää brittikuria vastaan. Tällaiseen tulkintaan houkuttelee vaikkapa Photosyntesis-kappaleen kertosäe, vaikkei biisi olekaan tarkoitettu tilitykseksi traumaattisista eliittikoulukokemuksista:
And I won't sit down
And I won't shut up
And most of all I will not grow up

Frank Turner ei hämmästytä kuulijoitaan ilmiömäisillä laulutaidoillaan, mutta Turnerin ääni sopii täydellisesti edustamansa musiikkityylin tulkitsemiseen. Parasta Turnerin musiikissa ovat kuitenkin sanoitukset. Ne kertovat selkeästi, mutta taitavasti tavallisen elämän ongelmista: siitä, miten vaikeaa on löytää ihminen, jota rakastaa (kuten kappaleissa Substitute tai Better Half) tai vaikkapa nuoruuden ideologioista ja niiden kaatumisesta (kuten albumin nimikappaleessa). Reasons Not to Be an Idiot -kappaleessa Turner osaa pukea sanoiksi sen, mitä monet varmasti ajattelevat ihmisistä, jotka pitävät kovasti itsensä korostamisesta:
He's not as clever as he likes to think
He's just ambitious with his arguing
He's crap at dancing, yeah and he can't hold his drink
Deep down he's just like everybody else

Erityisen loistokkaaksi kappaleen lyriikat muuttuvat lopussa, kun Turner heittää pöytään annoksen itsekritiikkiä, joka poistaa viimeisetkin epäilyt siitä, että Turner pyrkisi sanoituksissaan ylenkatsomaan muita:
I'm not as awesome as this song makes out
I'm angry, underweight and sketching out
I'm building bonfires on my vanities and doubts
To get warm just like everybody else
Voisin hehkuttaa bloggauksessani loputtomiin levyn fiksuja oivalluksia, mutta pidemmän päälle se kävisi varmasti tylsäksi lukea. Siispä kehotan sinua, armas lukija,  itse tarttumaan Love Ire & Song -levyyn ja kuuntelemaan sitä. Et varmasti pety.

Ks. myös Mikke: 18. Frank Turner - Love Ire & Song (2008).

Albumi Spotifyssa.

Blogin säännöt.
Heinin top 100 -lista.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti