5.6.2011

Mikke: 79. Ben Kweller - Sha Sha (2002)

Ben Kweller on yksi niistä artisteista, jotka ovat onnistuneet kirjoittamaan hienoja lauluja ja luomaan uraa jo hyvin nuorina. Kwellerin soolouraa edeltänyt yhtye Radish aloitti soittamisen kun Kweller oli vasta 12-vuotias. 16-vuotiaana Kweller oli yhtyeineen kiertänyt jo Euroopan kiertueella ja esiintynyt esimerkiksi Late Night with Conan O' Brien -showssa. Sha Sha on Kwellerin ensimmäinen sooloalbumi, joka ilmestyi hänen ollessaan 21-vuotias. Kannen kuvassa artisti näyttää kuitenkin nuoremmalta. Lauluissa kuuluu nuoruuden into, mutta varsinkin hiljaisemmissa kappaleissa kuuluu myös yllättävääkin syvyyttä.


Kappaleet vaihtelevat autotallimaisesta college rock -räminästä pianolla soitettuun tunnelmointiin. Kwellerin lauluääni taipuu molempiin loistavasti. Musiikki on soundiltaan melko amerikkalaista, mutta yhtymäkohtia 90-luvun brittipopin kanssakin on välillä havaittavissa. Sha Sha kuulostaa ennen kaikkea nuoruuden innolla taidokkaasti soitetulta indie rockilta.


Wasted and Ready oli levyn hitti, joka sijoittui melko korkealle listoilla ja sai mukavasti radiosoittoa Yhdysvalloissa. Kappale huokuu  amerikkalaista college -tunnelmaa, enkä ihmettele kappaleen suosiota. Näen silmissäni nuoret amerikkalaisopiskelijat oluttölkit käsissään. Family Tree tarjoilee countryvaikutteita perinteisemmässä laulaja-lauluntekijä kappaleessa. In Other Words on kaunista tunnelmointia pianolla. Walk On Messä kuullaan yksinkertaisen tarttuvia popmelodioita, jotka kielivät Kwellerin huikeasta taidosta kirjoittaa hittejä. Make It Up edustaa kauniimpaa tulkintaa, mutta soundit pysyvät mukavan rosoisina ja luonnollisina. Lizzyssä Kweller laulaa folkahtavasti pelkän akustisen kitaran säestyksellä. Harriet's Got a Song palaa college rock -soundiin ja muistuttaa paikoitellen kovasti Weezeriä. Falling lopettaa levyn ehkä albumin nerokkaimpaan sävellykseen. Tähän onkin hyvä lopettaa, sillä tämä hyväntuulinen kappale jättää jälkensä kuuntelijaan soimalla päässä vielä pitkään kuuntelun jälkeenkin.

Ben Kweller innostaa varmasti esimerkillään nuoria muusikonalkuja kirjoittamaan omia kappaleita ja tarjoilemaan ulkomaailmalle oman elämän tuntemuksia ja kokemuksia. Henkilökohtaisen elämän peliin laittaminen voi olla vaikeaa, mutta kuuntelijana voin vakuuttaa, että ainakin tässä tapauksessa se on kannattanut. Hyvää musiikkia ei koskaan tehdä tässä maailmassa liikaa.

Albumi Spotifyssa


Blogin säännöt.
Miken top 100.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti