23.6.2011

Heini: 61. Iggy Pop - Lust for Life (1977)

Lust for Life -kappaleen alkukomppi on varmasti kaikille tuttu. Olen jo aikoja sitten ehdollistunut polkemaan jalkaani ja keikuttamaan lantiotani sen tahtiin aina kappaleen kuullessani. Vaikka biisi kestää yli viisi minuuttia eikä oikeastaan muutu miksikään enää ensimmäisen puolentoista minuutin jälkeen, toimii se silti hämmentävän hyvin. Toinen Lust for Life -levyn tunnettu kappale lienee The Passenger, joka on viimeiset 35 vuotta soinut niin säännöllisesti mediassa ja muissa julkisissa paikoissa, että on suorastaan ihme, jos joku siltä on onnistunut välttymään. Kysymys kuuluukin, mitä muuta tämä albumi pitää sisällään loistokkaan klassikkohittikaksikon lisäksi?

Albumi on tehty yhteistyössä David Bowien kanssa, mikä kuuluu joillain kappaleilla selkeämmin kuin toisilla. Aiemmin mainitut hitit eivät mielestäni kuulu levyn leimallisimmin bowiemaisiin kappaleisiin, vaikka Lust for Life onkin kirjoitettu yhteistyössä Bowien kanssa ja Bowie laulaa taustat The Passengerin kertosäkeessä. Sen sijaan melkeinpä mikä tahansa muu kappale levyltä voisi olla suoraan joltain Bowie-albumilta.

En tiedä muista Lust for Life -levyn kuuntelijoista, mutta ainakin omalla kohdallani levyyn paneutuminen on hieman kärsinyt siitä, että se sisältää kaksi niin tunnettua hittibiisiä. Muut kappaleet – niin hyviä kuin ovatkin – jäävät niiden varjoon, tuntuvat vierailta ja vaisuilta. Oikeastaan levyä pitäisi kuunnella niin, että hyppää hitit kokonaan yli, jolloin voisi muodostaa objektiivisemman mielipiteen muista kappaleista. Ainakin ne ovat monipuolisempia kuin pelkät hittibiisit antaisivat odottaa. Ehkä Bowien vahva vaikutus hieman häiritsee, sillä välillä tulee mieleen, että kuuntelee piraatti-Bowieta itsenäisen artistin sijaan.

Oli miten oli, albumi on kuitenkin alusta loppuun saakka klassikkokamaa, joten pettymystä se tuskin kenellekään aiheuttaa.

Albumi Spotifyssa.

Blogin säännöt.
Heinin top 100 -lista.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti