15.6.2011

Mikke: 69. The Beach Boys - Pet Sounds (1966)

The Beach Boysin Pet Sounds on valittu useammallakin listalla maailman kaikkien aikojen parhaaksi levyksi. Omalla kohdallani The Beach Boys on tavallaan pysytellyt monien aikalaistensa varjossa. Pet Sounds on kuitenkin albumina niin hieno, ettei sitä voi tältäkään listalta sivuuttaa. Brian Wlison oli hyvin vaikuttunut The Beatlesin Rubber Soul -albumista ja päätti Pet Soundsilla pistää paremmaksi. The Beatlesin vastaisku tuli sitten myöhemmin olemaan Sgt. Pepper's Lonely Hearts Club Band, jota Pet Soundsin kanssa yhdessä pidetään ehkä pop-musiikkia eniten muokanneeksi levyksi.

The Beach Boys on kuuluisa taidokkaasti lauletuista stemmoistaan ja harmonisen melodisista kappaleistaan. Yhtyeen aikaisemmat albumit ovat kuitenkin mielestäni hieman liian iloisia ja amerikkalaisia. Pet Sounds kaivaa esiin nuorison kokemaa ahdistusta ja syviä tuntoja ja onnistuu myös musiikillisesti kuulostamaan paljon edeltäjiään syvemmältä. Mukana on nyt myös paljon mollivoittoisia kohtia. Yhtye on ehkä kaikkien aikojen kesäystävällisin. Kappaleissa kuuluu auringonpaiste, hiekkarannat ja poutapäivät vain harvoine ohi lipuvine pilvineen.

Levy räjähtää käyntiin yhdellä kaikkien aikojen tunnetuimmista pop-kappaleista Wouldn't It Be Nice, jonka kesäisen kaunis melodia laulattaa ja tanssittaa jokaista kuulijaa. You Still Believe In Me soi haikean kauniina innovatiivisten sointuvaihtojen siivittämänä. Soittimena kuullaan muun muassa polkupyörän kello. Don't Talk (Put Your Head On My Shoulder) on viipyilevän melankolinen balladi. I'm Waiting for the Dayssä kuullaan suuri joukko orkesterisoittimia haikean a-osan yhdistyessä iloittelevaan kertosäkeeseen. Sloop John B on kaikille tuttu hitti, joka kuulostaa hieman enemmän yhtyeen vanhemmalta tuotannolta. God Only Knows on mielestäni levyn hienoin kappale erilaisine vaihtelevine osineen ja ajalleen moderneine soundeineen. Here Todayssa soivat kumisevat patarummut ja helisevät tamburiinit. Sanoitukset kertovat rakkauden häilyväisyydestä. Levyn nimikkokappaleessa Pet Sounds kuullaan kokeilevilla soundeilla ja erikoisemmilla soittimilla soittua bossa novaa. Levyn lopettaa rauhallisen tunnelmoiva kappale Caroline No, jonka loppuun on lisätty muun muassa koiran haukuntaa

Pet Sounds on ehdoton pop-musiikin klassikko, jonka merkitystä on vaikea yliarvioida. Ainoa harmittava asia levyssä on ehkä se, ettei Brian Wilson ehtinyt ajoissa saada valmiiksi kaikkien aikojen hienointa kappalettaan Good Vibrations, joka olisi viimeistään sinetöinyt levyn hienouden.

Albumi Spotifyssa

Blogin säännöt.
Miken top 100.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti