15.6.2011

Heini: 69. Beastie Boys – Licensed to Ill (1986)

Oli vaikeaa valita paras Beastie Boys -levy tälle listalle, sillä yhtyeen parhaat biisit on siroteltu tasaisesti ympäri eri albumeita eikä toisaalta mikään albumi sisällä mielestäni pelkästään hyvää musiikkia. Ei sillä, että Beastie Boys olisi varsinaisesti huonoa musiikkia onnistunut tekemään, mutta välillä kokonaisen albumillisen kuunteleminen vain tuntuu hieman puuduttavalta. Halusin kuitenkin kirjoittaa jotain tästä hienosta yhtyeestä, joten valinta oli tehtävä. Loppusuoralla olleiden Hello Nastyn ja Ill Communicationsin sijasta valitsin kolmannen mahdollisen vaihtoehdon: yhtyeen esikoisalbumin Licensed to Ill.

Beastie Boys on hämmentävä yhtye. Sen musiikki sisältää kaikki mahdolliset ärsyttävät elementit: laulu (tai räppäys) toteutetaan joko huutamalla tai kummallisella nasaaliäänellä, lauluosuuksien melodiat ovat yksinkertaisia, taustat eivät ole (etenkään yhtyeen alkupään tuotannossa) mitenkään taidokkaasti toteutettuja ja lyriikat ovat joko provosoivia tai tyhjänpäiväisiä. Kuitenkin musiikki on kumman tarttuvaa ja paikoin jopa loistavaa.

Licensed to Ill -levyn huippuhetket ovat levyn keskivaiheilta löytyvä Girls sekä megahitiksi yltänyt Fight for Your Right, jonka musiikkivideo pyöri ahkerasti MTV:llä vielä minunkin teini-iässäni siitä huolimatta, että biisi oli ilmestynyt kymmenisen vuotta aikaisemmin. Kaiken kaikkiaan levy edustaa hyvin Beastie Boysien perussoundia. Vaikka yhtye on sittemmin lisäillyt musiikkiinsa sofistikoituneempia kikkoja, jo ensilevyltä löytyvä asenne on säilynyt ukkojen vanhentumisesta huolimatta.

Albumi Spotifyssa.

Blogin säännöt.
Heinin top 100 -lista.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti