12.6.2011

Heini: 72. Kula Shaker – K (1996)

Muutin vuosi sitten toukokuussa Kallioon. Muuttoapuna minulla oli verrattain suuri määrä perhettä ja ystäviä, jotka paitsi kantoivat tavarat vanhasta asunnosta uuteen, myös auttoivat tavaroiden paikoilleen laittamisessa (kiitos vaan kaikille avusta!). Jostain kirjojeni seasta eräs muuttoapuna ollut ystäväni kaivoi esiin yläasteen historiankirjani ja alkoi selailla sitä. Paljastui, että olin raapustanut erään sivun marginaaliin seuraavanlaisen listan:

Brittipop
Oasis
Suede
Blur
Kula Shaker?


Näiden suurten elämänkysymysten äärellä olen tuosta yläasteen historiantunnista saakka paininut – onko Kula Shaker brittipoppia vai ei? Bändi oli suosionsa huipulla brittipopin kultakaudella, sen musiikissa on kuultavissa paljon samoja vaikutteita kuin brittipopissa ja veikkaan kuulijakunnankin olevan jokseenkin samaa. Vaikka Kula Shaker ammentaakin vaikutteensa Beatlesien Intia-henkisestä musiikista toisin kuin aikakauden muut Beatles-vaikutteiset yhtyeet, vaikutteet tulevat Beatlesilta yhtä kaikki, mikä lienee varsin olennaista brittipopluokitteluja tehdessä. Ehkä siis voisin kaikkien näiden vuosien jälkeen käydä pyyhkimässä kysymysmerkin pois Kula Shakerin perästä historiankirjalistassani?

Oli luokittelujen kanssa miten hyvänsä, K on loistava levy. Parasta tämän blogin kirjoittamisessa on se, että tulee kuunnelleeksi uudelleen levyjä, joihin on jo kuvitellut totaalisesti kyllästyneensä. Saattaapa olla, että kesästä 2011 tulee kesän 1997 tavoin Kula Shaker -kesä – sen verran vakuuttavasti albumin psykedeelinen rock minuun jälleen iskee. Kuuntelen levyä parhaillaan kirjoittaessani tätä tekstiä ja aina, kun uusi kappale lähtee soimaan, tekisi mieleni kehua sitä blogissa vuolaasti. En muistanut, että tämä levy on näin hieno! Koska olisi tylsää lukea pelkkiä superlatiiviadjektiiviluetteloita yhdistettynä kappaleiden nimiin ja koska olen tällä hetkellä matkannut jonnekin teinivuosieni muisteloihin, en osaa kommentoida levyn minussa herättämiä tunnelmia kuin Crispian Millsin sanoin:

Don't you try to talk to me,
I'm a spaceman sitting in the sky,
I'm a sleeping sweetly honey,
Let the sleeping pretty smart dogs lie.
Let'em fly.
Ks. myös Mikke: 68. Kula Shaker -Peasants, Pigs & Astronauts (1999).

Albumi Spotifyssa.

Blogin säännöt.
Heinin top 100 -lista.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti