8.6.2011

Mikke: 76. The Strokes - Is This It? (2001)

The Strokes nostetaan usein kriitikoiden listoilla 2000-luvun vaikutusvaltaisimmaksi rock-yhtyeeksi. Tässä on varmasti ainakin jotain perää, sillä niin monet yhtyeet ovat The Strokesin jälkeen tavoitelleet saman tyylistä soundia omassa musiikissaan. The Strokesin sointi ei ole studiossa viimeisen päälle hiottua. Rosoinen lauluääni ja rämisevät kitarat kuulostavat ennemmin treenikämpällä soitetulta. Levymyynnin vähenemisen myötä yhä useammat artistit ovatkin alkaneet nauhoittaa, tuottaa ja miksata levynsä itse, jotta se pienikin tuotto ohjautuisi ennemmin yhtyeen omaan taskuun. Tämän seurauksena hiomaton soundi on valloittanut 2000-luvun rockin. The Strokesia voidaan pitää tällä saralla uranuurtajina.

Is This It? on juuri rosoisuudessaan mielestäni The Strokesin paras levy. Myöhemmät albumit ovat saaneet studiomaisemman soundin, joka ei yhtä vahvasti sovi The Strokesin tyyliseen musiikkiin. Triviatietona albumista mainittakoon, että levyn julkaisu Yhdysvalloissa viivästyi, sillä albumin kantta pidettiin siellä liian rohkeana (täytyy myös sanoa, että amerikkalainen kansi on paljon tylsempi). Tämän viivästyksen vuoksi levyyn tehtiin Yhdysvalloissa toinenkin muutos. Levyn julkaisu viivästyi syyskuun 11.päivän yli, jonka seurauksena amerikkalaiseen painokseen ei sisällytetty kappaletta New York City Cops, jossa lauletaan: "New York City cops, they ain't too smart".

Levy alkaa nimikkokappaleella Is This It?, joka on levyn melodisimpia ja rauhallisimpia kappaleita. Nerokas bassokuvio Julian Casablancasin lakonisen lauluäänen kanssa tekee tästä kappaleesta yhden levyn parhaista. The Modern Age esittelee The Strokesille tyypillisemmän autotallisoundin menevässä kappaleessa, jossa kuullaan Casablancasin raspia ensimmäistä kertaa. Soma rullaa eteenpäin tyylikkään rosoisena, komeilla raspihuudoilla höystettynä. Barely Legal on varmasti tanssittanut monia klubiyleisöjä. Someday kuulostaa kesäiseltä lomapäivältä leppoisalla melodiallaan. Last Nite on albumin ehdoton ykköshitti, jonka avulla olen usein tanssittanut juhlijoita DJ-keikoillani. Hard to Explain kuulostaa melodialtaan jo ehkä enemmän toisen levyn, Room on Fire, materiaalilta. Take It or Leave It lopettaa levyn hurjaa energiaa pursuavaan kappaleeseen, jossa on kuultavissa vaikutteita 60-luvun autotallirockista.

The Strokesin esikoisalbumi on täynnänsä nuoruuden intoa ja riehakkuutta. Kitarat kuulostavat kitaroilta, rummut ja basso hoitavat tarkasti tehtävänsä ja laulussa on enemmän kuin riittävästi uhoa ja tunnetta. Tämä albumi on myös oivallinen kesälevy, joka sopii erinomaisesti ulkona vellovaan helteeseen. Is This It? on ajaton rock -musiikin klassikko!

Katso myös Heini: 67. The Strokes - Is This It (2001)

Albumi Spotifyssa

Blogin säännöt.
Miken top 100.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti