7.6.2011

Mikke: 77. Björk - Vespertine (2001)

Kuten Joanna Newsomista kirjoittaessani totesin, innostun helposti omituisista lauluäänistä. Björkin lauluääni on varmasti yksi omalaatuisimmista. Se välittää uskomattoman variaation erilaisia tunteita. Välillä se soi hennon suloisena, välillä jopa aggressiivisena. Björk on myös yksi musiikkimaailman valloittavimmista persoonista. Islantilainen musiikki on tullut maailmalla tunnetuksi lähinnä Björkin kautta (unohtamatta kuitenkaan Sigur Rósia ja Múmia). Björkin musiikkiuraa voi tuskin koskaan kehua liikaa.



Vespertine on Björkin itsensäkin mukaan talvilevy. Tempo on rauhallisempi, kuin muilla Björkin albumeilla, ja omalaatuiset sämpläykset antavat sille taianomaisen soundin. Kappaleissa on sämplättynä muun muassa korttien sekoitusta ja jään murskausta. Elektroninen sointi, kansanlaulumaiset taustalaulut, Björkin lumoavan käheä tulkinta yhdessä erikoisten sämpläysten kanssa tekee Vespertinistä todella mielenkiintoista ja kaunista kuunneltavaa.

Levy alkaa kappaleella Hidden Place, jonka alku tuo mieleen trip hopin konkarit Portisheadin ja Massive Attackin. Kappale kasvaa kuitenkin mahtavaksi elektroniseksi kansanlauluksi tarunomaisten taustalaulujen siivittämänä. Cocoon luo mystistä talvista tunnelmaa hiljaisella säröilevällä laululla, rauhallisilla uruilla ja säksättävillä sämpleillä. It's Not Up to Youn piti alunperin olla albumin neljäs single, mutta sitä ei ikinä saatu julkaistua singlenä Björkin tyttären syntymän vuoksi. Kertosäkeen mahtipontisuus nostaa karvat pystyyn kauneudellaan. Pagan Poetry ammentaa soundinsa itämaisesta mystiikasta. Tätä taianomasempaa tunnelmaa on vaikea kuvitella. Kylmät väreet kihelmöivät kuunnellessa jokapuolella ihoa. Frostin kauniita kellopelejä kuunnellessa voi nähdä edessään valkoista hohtavat lumikinokset ulkoilman tämänhetkisestä lämmöstä huolimatta. Aurorassa Björkin tekniset laulutaidot tulevat todella vahvasti esille. Sun In My Mouthin taustalla kuullaan muun muassa japanilainen koto. Unison lopettaa levyn herkkyyttä ja massiivisuutta yhdistelevään eeppiseen kappaleeseen.

Björkin uralla on monia huippuhetkiä, mutta Vespertine on ainakin minun mielestäni ehdoton huippukohta. Melankolinen tunnelma herättää minussa suurimpia tunteita. Nyt albumia kuunnellessani tulee väkisinkin ajateltua, että albumin sijoitus listallani on liian alhainen. Tämä on aivan käsittämättömän mahtava levy!

Albumi Spotifyssa

Blogin säännöt.
Miken top 100.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti