12.5.2011

Mikke: 99. Joanna Newsom - Ys (2006)

Tämä albumi ilmestyi listalleni vasta aivan viime hetkillä. Nyt kuitenkin kuunnellessani levyä olen erittäin tyytyväinen, että albumi löysi tiensä listaani.

Kiinnitän musiikinkuuntelussani usein erityistä huomiota ihmisääniin. Omituiset ihmisäänet ovat erityisesti mielenkiintoni kohteena. Kuullessani ensimmäistä kertaa Joanna Newsomin lauluäänen, olin uskomattoman innostuksen vallassa. Newsomin ääni kuulostaa siltä, kuin se olisi jostain toisesta maailmasta. Äänen käheys ja nasaali soivat uskomattoman upeasti satukirjamaisissa kappaleissa.


Levyn äänimaailmassa on tietysti muutakin eriskummallista kuin Newsomin ääni. Levyn soitinvalinnat eivät ole todellakaan siitä tavanomaisimmasta päästä. Koko levyn pohjan luo harpun ja jousien yhteistyö, joka johdattaa kummalliseen satumaailmaan.

Levyn avausraidassa Emily, kuullaan myös esimerkiksi munniharppua ja banjoa. Monkey & Bear muistuttaa hämyisistä jazzluolista vaimennetun trumpetin säestyksellä. Kappaleen Only Skin lopussa kuullaan taustalla komealla bassoäänellä laulavaa Bill Callahania, joka soi loistavasti yhteen Newsomin kiekaisujen kanssa. Cosmiassa kuullaan haitari.

Sanoitukset tuovat oman hämmennyksen tähän soppaan. Sanoissa kuuluu keskiaikainen englanti, eivätkä mystiset lyriikat avaudu ainakaan helposti.

Joanna Newsom toimii erityisesti rentoutumiseen ja tunnelmointiin. Levy kuljettaa kuuntelijansa kauas tästä maailmasta kauniisiin satuihin ja uniin.

Albumi live-versiona Youtubessa.

Blogin säännöt.
Miken top 100.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti