25.5.2011

Mikke: 88. David Bowie - Hunky Dory (1971)

David Bowie on ensimmäinen todellinen super-legenda listallani. Jos olisin listannut artisteja, Bowie olisi saanut varmasti paljon korkeamman sijoituksen. Mielestäni Bowien albumit tarjoilevat loistavia yksittäisiä kappaleita, mutta albumit eivät kokonaisuuksina ole erityisen yhtenäisiä. Niinpä valitsin listalleni Hunky Doryn, joka mielestäni esittelee parhaan kokoelman Bowien kappaleita. Albumi toimii myös siirtymävaiheena Bowien alkuaikojen folkin ja tulevan glam rock-kauden välillä.
Bowie on vaikuttanut nyt jo kuudella vuosikymmenellä, mutta merkittävin ajanjakso jää epäilemättä  1970-luvulle. Aiemmin olen lähinnä arvostanut Bowien suorituksia ennen Yhdysvaltojen läpimurtoa albumilla Young Americans. Edelleenkin olen sitä mieltä, että Diamond Dogs lopetti tärkeimmän ajanjakson Bowien musiikissa. Myöhemmin olen kuitenkin löytänyt myös Brian Enon kanssa tehdyn niin sanotun Berliini-trilogian. Olen kuitenkin valinnut listalleni Hunky Doryn, joten puhutaan nyt siitä.

Hunky Dory alkaa ajattomalla hitillä Changes. Bowien omintakeinen laulu soi komeasti musikaalimaista taustaa vasten ja glam rock tulkinta on jo käsinkosketeltavaa. Oh! You Pretty Things jatkaa teatterimaista musiikillista linjaa, jossa piano ja laulu toimivat saumattomasti yhteistyössä. Life on Mars? kertoo pettymisestä ihmiskuntaan Bowien kaikkien aikojen kauneimmassa kappaleessa. Kooks svengaa kesäisen kevyesti. Quicksand tarjoilee dramatiikkaa vaihdellen duurivoittoisesta a-osasta mollissa soivaan kertosäkeeseen. Levyn loppupuolella kuullaan kunnianosoituksia Bowien kunnioittamille Andy Warholille, Bob Dylanille ja Lou Reedille. Muun muassa Andy Warholin avaruussoundit kielivät Bowien valmiudesta tarttua erikoisiinkin ratkaisuihin.

Hunky Doryn jälkeen Bowie räjäytti glam rockin valloilleen Ziggy Stardust alter-egollaan Iggy Popin ja Lou Reedin innoittamana. Hunky Dorylla on kuitenkin jo kuultavissa Bowien kyky säveltää kauniita teatterimaisia hittejä. Soundit soivat kuitenkin vielä melko maanläheisinä ja folkahtavina. Bowie on 70-luvun kiistaton ikoni, jonka vaikutus koko rockmusiikin historiaan on valtaisa. Hunky Doryn kappaleet sopivat kuitenkin loistavasti myös tähän päivään. Bowie on elävä legenda!

Ks. myös Heini: 12. David Bowie -  The Rise and Fall of Ziggy Stardust and the Spiders from Mars (1972).

Albumi Spotifyssa

Blogin säännöt.
Miken top 100.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti