11.5.2011

Mikke: 100. Hassisen kone - Rumat Sävelet (1981)

Kuuntelin Ismo Alangon eri kokoonpanojen musiikkia erityisesti yläasteikäisenä. Kaikista näistä kokoonpanoista Hassisen Kone on ollut minulle henkilökohtaisesti tärkein ja olisin myös valmis väittämään, että Ismo ei ole yhtä hienoa musiikkia tehnytkään ensimmäisen yhtyeensä jälkeen.

Rumat sävelet ilmentää mielestäni parhaiten Hassisen Koneen tunnelmaa. Synkät new wave / post punk vaikutteet tekevät Hassisen Koneesta ainutlaatuisen suomalaisyhtyeen. Alangon ääni ja komeasti kumisevat bassolinjat muistuttavat aikakauden suurinta nimeä Joy Divisionia. Harvalla levyllä basisti pääsee yhtä suureen rooliin. Kaiken kaikkiaan koko yhtye soittaa loistavasti yhteen.

Levy alkaa loistavalla kappaleella Oikeus on voittanut taas. Tempo pysyttelee vielä punkin lähtökuopissa, mutta soundit katsovat jo tiukasti eteenpäin. Punkin ideologian mukaisesti sanoituksissa kuuluu kapinointi yhteiskunnan kontrollia kohtaan. 

Jurot nuorisojulkkikset kertoo nuoren muusikon suhteesta musiikkiin: ”Vain pieni osa elämää, on rock n' roll, jos sitäkään ja minä hullu elän vain sen, sen ilot, tuskat, rakkauden.” Alun kitarariffi on loistava kaikessa yksinkertaisuudessaan.

Mitä olisikaan punk ilman uskontokritiikkiä? Jeesus tulee ironisoi uskonnon valtaa ja ilmentää sen korruptiota komein postpunksoundein. 

Odotat?! On levyn yksi kohokohdista. Alun bassorytmit yhdistettynä kertosäkeen tarttuvuuteen tekevät tästä kappaleesta yhden Hassisen koneen parhaimmista. Kitarasoolo on piste i:n päälle. 
Tällä tiellä on slovarina harvinaisuus Hassisen koneen tuotannossa. Näitä olisi voinut kyllä olla enemmänkin jos jälki on näin hienoa. Kertosäkeen melodia tuo kylmät väreet niskaan.

Jo pelkästään kappale Pelkurit saa minut harmistumaan siitä, etten ikinä saanut mahdollisuutta nähdä Hassisen konetta lavalla kulta-aikanaan. Voin vain kuvitella hikisen tunnelman pienellä klubilla tämän kaltaisten kappaleiden soidessa.

Levyn päättävä Hyvä olla kuulostaa paikoittain The Curelta ja ajan hengen mukaisesti basso määrää kappaleen tahdin ja tyylin.

Jos mahdollista, niin tämä levy kannattaa ehdottomasti kuunnella vinyyliltä, jotta basso ja rumpusoundit pääsevät oikeuksiinsa. Hassisen kone on jäänyt ainakin minun mieleeni ainoana varteenotettavana postpunk / new wave yhtyeenä suomesta.

Albumi Spotifyssa.


Blogin säännöt.
Miken top 100.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti