23.5.2011

Heini: 90. Why? – Alopecia (2008)

Why?-yhtyettä ei ole suotta nimetty kysymyssanalla ”miksi?” Yhtyeen neljäs pitkäsoitto Alopecia on varsin kummallinen albumi. Musiikkia voi kuvailla vaikkapa hiphopin ja indierockin sekoitukseksi, mutta kuvaus jää varsin vajavaiseksi. Paitsi, että Why?:n musiikki kuulostaa varsin erilaiselta kuin mikään muu (ainakaan minun korviini kulkeutunut) tällä hetkellä pinnalla oleva artisti tai yhtye, levyn hämmentävä kansitaide lisää yhtyeen outoutta. Siispä mikäli aikoo Alopeciaa kuunnella, kannattaa hankkia fyysinen levy käsiinsä, jotta voi perehtyä musiikin lisäksi kansitaiteeseen. Ei ole pahitteeksi myöskään uhrata muutamaa minuuttia vilkaistakseen yhtyeen lyriikoita, sillä ne jatkavat monin osin samalla oudolla linjalla.

Alopecia päätyi listalleni vain parin kuuntelukerran perusteella. Kyseessä on minulle niin uusi tuttavuus, että levyn vertailu yhtyeen muuhun tuotantoon tai ylipäänsä mihinkään on melko haasteellista. En kuitenkaan halunnut jättää levyä pois listaltani, sillä se on omalaatuisuudessaan ehdottomasti tutustumisen arvoinen. Saattaa olla, että levyn sijoitus olisi ollut korkeampikin, mikäli olisin ehtinyt siihen kunnolla perehtyä ennen tämän blogin perustamista.

Koska olen huono muistamaan yksityiskohtia levyistä, yleensä luokittelen ne mielessäni tunnelman perusteella – jotkut sopivat itsesäälissä rypemiseen, toiset kuherteluun, muutamat railakkaaseen juhlimiseen ja niin edelleen. Alopeciaa on vaikea luokitella tälläkään tavalla. Levy ei taatusti ole (minulle niin rakasta) ulinaa (terveisiä vaan Veikolle!), mutta en välttämättä ryntäisi tämän tahdissa tanssilattiallekaan sheikkaamaan. Levy on liian omituinen taustamusiikiksikin, joten ainoa mahdollinen käyttötarkoitus lienee keskittynyt kuuntelu musiikin itsensä vuoksi.

Ks. myös  Mikke: 82. Why? - Alopecia (2008)

Albumi Spotifyssa.

Blogin säännöt.
Heinin top 100 -lista.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti