23.5.2011

Mikke: 90. Mercury Rev - All Is Dream (2001)

Mercury Rev on yksi niistä yhtyeistä, jotka ovat tehneet hienoa musiikkia vuosikausien ajan, mutta jotka ovat jostain syystä pysyneet pitkään tuntemattomina. Tutustuin yhtyeeseen vasta joitakin vuosia sitten, mutta heti ensimmäisestä kuuntelukerrasta olin vakuuttunut. Yhtyeen laulajan Jonathan Donahuen omituisen androgyyni lauluääni sopii tähän musiikkiin kuin nenä päähän. Yhtyeen taustalla kuullaan sinfonisia jousia ja erikoisia efektejä. Tunnelma on satumainen, välillä synkkä kuin yö ja välillä keveän iloinen.

Yhtyeen musiikkia voi tuskin verrata täysin minkään muun yhtyeen musiikkiin, mutta yhtäläisyyksiä löytyy esimerkiksi The Flaming Lipsin kanssa. Tämä ei ole sinänsä yllättävää, sillä yhtyeen basisti Dave Fridmann on ollut mukana tuottamassa lähes jokaista The Flaming Lipsin levyä. Lisäksi Jonathan Donahue on toiminut jonkin aikaa The Flaming Lipsin toisena kitaristina. Huomionarvoisena triviatietona mainittakoon, että All Is Dream on julkaistu Yhdysvalloissa 11.syyskuuta vuonna 2001.

Levy polkaistaan käyntiin mahtipontisella kappaleella The Dark Is Rising. Massiiviset jouset soivat hienona vastapainona pianon säestämälle Donahuen sympaattiselle laululle. Tides of Moon esittelee yhtyeen synkimmillään. Riitasointuiset kitarat soivat kammottavan hienoina. Chains esittelee progressiivisia elementtejä muuten hittimäisessä melodiassa. Lincoln's Eyes esittelee tyylikästä sahan soittoa. Little Rhymesin kertosäe on hellyyttävän kaunis. A Drop In Time on kuin absurdi satu taikametsässä kellopelien ja omituisten taustalaulujen säestämänä. Hercules lopettaa levyn sekoiluun, joka voisi hyvin toimia myös konsertin lopetuksena.

All Is Dream on nimensä mukaisesti unenomainen levy. Välillä kammottava kuin painajainen, välillä suloisen kaunis ja keveä. Käännä nupit kaakkoon ja hyppää mukaan unimaailmaan.

"Let the music play like you want it to
Let the sun shine light in your hair
Let the moonlight play
At your feet like a babe
And softly linger there"

Albumi Youtubessa

Blogin säännöt.
Miken top 100.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti