29.5.2011

Heini: 84. Florence + the Machine - Lungs (2009)

Kun kuuntelee Florence + the Machinen esikoislevyä Lungs, ei ensimmäisenä uskoisi, että suurin osa kappaleista käsittelee kärsimystä ja kuolemaa. Synkistä aiheistaan huolimatta Florence + the Machine nimen takaa löytyvä sooloartisti Florence Welsh kuulostaa kauniilta ja raikkaalta.

Lungs on levy joka avautuu vähän lisää jokaisella kuuntelukerralla. Alun perin ostin albumin  Dog Days Are Over -kappaleen perusteella ja ensikuuntelulla muut levyn biisit tuntuivat siihen verrattuna tylsiltä. Myöhemmillä kuuntelukerroilla olen kuitenkin oppinut arvostamaan levyn muitakin kappaleita enemmän ja enemmän. Niistä mainittakoon erityisesti viiltävän kaunis Girl with One Eye, joka on nousemassa yhdeksi suosikeistani. Kappale alkaa rauhallisesti, mutta päättyy hurjaan nostatukseen Florencen laulaessa: ”I said, hey, girl with one eye / I'll cut your little heart out cause you made me cry”. Welshin kyky välittää tunteensa jopa äänitteen kautta on ilmiömäinen. Tunnen kouraisun rinnassani aina kappaletta kunnellessani.

Lungs
on erolevy. Suurin osa sen kappaleista on kirjoitettu Florencen erottua väliaikaisesti poikaystävästään pari vuotta sitten. Tätä ei ole vaikea huomata, kunhan pysähtyy hetkeksi kuuntelemaan levyn sanoituksia. Dog Days Are Overissa Florence julistaa seuraavasti:
Run fast for your mother, run fast for your father
Run for your children, for your sisters and brothers
Leave all your loving, your loving behind
You can’t carry it with you if you want to survive
Lungs sisältää hienoja yksittäisiä kappaleita, mutta on ennen kaikkea toimiva kokonaisuus. Levyä voi kuunnella monella eri tavalla; keskittyen ja paneutuen Florencen tuntoihin tai kevyehkönä taustamusiikkina. Albumin monipuolisuus takaa sen, ettei siihen kyllästy, vaikka sitä pyörittäisi levysoittimessaan yhä uudelleen ja uudelleen.

Albumi Spotifyssa.

Blogin säännöt.
Heinin top 100 -lista.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti