31.5.2011

Mikke: 82. Why? - Alopecia (2008)

Näyttääkö tutulta? Nyt siis tuli vastaan ensimmäinen kerta, kun kirjoittamastani albumista on jo kirjoitettu blogissamme. Näitä tapauksia tulee vielä eteen useampiakin kertoja ja pyrin tällöin luonnollisesti kertomaan levyistä jotakin uutta ja erilaista, kuin kirjoittajakollegani tekstissä.

Uusia artisteja löytää usein mitä ihmeellisimpien reittien kautta. Useimmiten uusista artisteista kuulee ystävien kautta, niistä lukee lehti- tai blogiartikkelin, niitä näkee konsertoimassa festivaaleilla, tai niitä vain sattuu kuulemaan radiossa, juhlissa tai esimerkiksi television musiikkikanavilla. Why? tuli minulle tutuksi Japanin matkalla tokiolaisessa levykaupassa. Albumi oli juuri ilmestynyt ja levykauppias soitti sitä kaupassa. Selaillessani levyjä, huomioni nauliutui täysin taustalla soivaan musiikkiin, jossa omituisella tavalla yhdisteltiin hip hopia ja indie rockia. Laulajan nasaalinen voimakas lauluääni vaikutti kovin kiinnostavalta. Aikani selailtuani muita levyjä, minun oli pakko mennä kysymään myyjältä mitä levyä hän soitti ja päädyin tietysti ostamaan tämän kyseisen levyn.

The Vowels Pt. 2 käynnistää levyn ehkä yhtyeen soundia parhaiten kuvaavana kappaleena. Melodinen indie rock kuuluu melodioissa, mutta laulusta voi aistia hip hopin. Rytmit kuulostavat pöydälle pudotelluilta kolikoilta. Good Friday esittelee yhtyeen räpeintä antia. Sanoituksetkin kuulostavat ironisen etäisesti MTV:n parental advisory-kamalta. These Few Presidents soi tarttuvan melodisena rallina, joka puolestaan edustaa hyvin vahvasti indie rock perinnettä. The Hollowsin töksähtelevät kitarat ja kumisevat bassot luovat jännittävän omalaatuisen soundin. Fatalist Palmistry on levyn selkeä hitti. Tässä kappaleessa hip hop ei ole juurikaan läsnä, mutta kappale on omiaan tanssittamaan yleisöä indieklubeilla. Simeon's Dilemma soi rauhallisen verkkaisesti pianon ja kellopelin säestämänä. Yoni Wolfin lauluääni pääsee kokeilemaan korkeampiakin nuotteja.

Alopecia toimii eräänlaisena siltana yhtyeen vanhemman ja uudemman tuotannon välillä. Alopecian edeltäjällä Elephant Eyelashillä kuullaan vielä enemmän hip hopia ja seuraajalla Eskimo Snow puolestaan hip hop on saanut väistyä indie rockin tieltä. Alopecia yhdistelee näitä molempia sopivasti tekemällä albumin soundista todella omaperäistä. Kuten kollegani mainitsee tekstissään, yhtyeen sanoitukset ja albumin kansilehdet ovat hyvin kummallisia, joten kehotan hommaamaan fyysisen levyn käsiinne, katselemaan kansitaidetta ja seuraamaan sanoituksia levyn tahdissa.

Heinin kirjoitus: Heini: 90. Why? – Alopecia (2008)

Albumi Spotifyssa.

Blogin säännöt.
Miken top 100.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti