21.5.2011

Mikke: 91. Doves - Last Broadcast (2002)

On harmillista ja ehkä myös hieman omituista, että Doves ei ole tullut tutuksi kovinkaan monelle suomalaiselle. Kotimaassaan Iso-Britanniassa Doves nauttii suurta suosiota ja etenkin Last Broadcast sai loistavan vastaanoton. Levy nousi kotimaassaan albumilistan kärkeen ja kriitikot antoivat kehuja poikkeuksetta. Yhtyeen tuntemattomuus Suomessa saattaa johtua siitä, että suurin brittipop innostus oli jo jäänyt taakse ja vaihtoehtoisen musiikin kuuntelijat siirsivät katseensa kohti Yhdysvaltoja, jossa muun muassa The Strokes nousi ryminällä pinnalle.

Doves on mitä mainioin yhtye, johon kaikkien 90-luvulla brittipopista innostuneiden tulisi tutustua. Kappaleet vaihtelevat säröisestä rockista tunnelmallisiin balladeihin ja kuulaisiin stadionsoundeihin. The Last Broadcast on yhtyeen muutenkin loistavassa tuotannossa kirkkain tähti.

Words potkaisee levyn käyntiin massiivisella otteellaan. Laulaja Jez Williamsin lauluääni huokuu brittiläistä tulkintaa. There Goes the Fear on yhtyeen kaikkien aikojen parhaiten menestynyt single, eikä suotta. M62 Song on muunnelma legendaarisen yhtyeen King Crimsonin kappaleesta Moonchild. Dovesin versiossa moonchild on korvautunut sanalla moonshine. Satellites muistuttaa erehdyttävästi toista saman aikakauden brittiyhtyettä Elbow'ta. Friday's Dust on kauniin synkkä balladi, jossa muun muassa jouset ja klarinetti luovat jännittävän öisen tunnelman.  Pounding saa nostatuksellaan jalan hakkaamaan rytmikkäästi musiikin tahtiin. Levyn nimikkokappale Last Broadcast muistuttaa paikoitellen suomalaista iskelmää - pelkästään positiivisessa mielessä.

Doves tarjoilee Last Broadcastilla annoksen hienoa musiikkia, jossa pieni levy-yhtiö antaa mahdollisuuden omaperäisiin vaihtoehtoisiin ratkaisuihin, musiikin soidessa kuitenkin isoillekin areenoille sopivalla voimalla.

"Follow
Your own path from here
So don't listen
To what they say"

Albumi Spotifyssa

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti