26.5.2011

Mikke: 87. 22-Pistepirkko - Rally of Love (2001)

22-Pistepirkko on yksi pisimpään pitämistäni yhtyeistä. Näin Pirkot ensimmäistä kertaa konsertoimassa 16 vuotta sitten Ruisrockissa ja lukuisia kertoja  tämän jälkeen erinäisissä paikoissa. 22-Pistepirkon tyyli on hyvin omaperäinen ja tunnistettava. P-K Keräsen nenään laulettu ja suomalaisittain lausuttu laulu luo kappaleisiin täysin omanlaisensa soundin. Yhtyeen musiikilliset tyylit ovat vaihdelleet vuosien varrella melko paljonkin, mutta tunnistettavuus ei tästä ole kärsinyt.

Miksi valitsin listalleni juuri Rally of Loven? Rally of Lovella ei ehkä ole suurelle yleisölle tuttuja hittejä, kuten kolmella edellisellä albumilla, mutta minuun levyn äänimaailma on purrut. Albumi on nauhoitettu elektronisen musiikin konkarin, Jori Hulkkosen kanssa. Tämä luo albumille kiehtovan omaperäisen soundin. Garage rockin ja elektron yhdistelmä kun ei ole se kaikista käytetyin yhdistelmä. Kappaleet vaihtelevat herkästä tunnelmoinnista rosoiseen rockiin ja toisaalta elektronisiin klubisoundeihin.

This Time oli tämän levyn ehkä tunnetuin hitti. Taustalla soi tarkka elektroninen komppi ja muutenkin Hulkkosen kädenjälki on erityisen vahvasti esillä. Kertosäe kertoo kaiken Pirkkojen kyvystä säveltää tarttuvia hittejä. Freeman rokkaa uskottavan rosoisena ja kertosäkeen soidessa voi melkein nähdä klubilla hyppivät ihmiset edessään. Bloodstopper tarjoilee kauniin herkkiä folksoundeja. I'm a Moon Around You palauttaa soundin vahvasti elektronisiin sävyihin. Melodiat soivat öisen kauniina. Waiting for the Train yhdistää vertahyytävän kauniin laulumelodian tyylikkäisiin klubisoundeihin. D-Day soi pahaenteisen hiljaisena hönkäilevän laulun siivittämänä. Metro Blues poikkeaa muun levyn äänimaailmasta melkoisesti orgaanisella soundillaan ja käsin taputetulla rytmillään. Nimikkokappale Rally of Love lopettaa levyn tanssilattian räjäyttävään tunnelmaan.

22-Pistepirkko on parhaimmillaan pienillä rock-klubeilla, joissa yhtyeen jäsenten omalaatuinen huumorintaju ja persoonat pääsevät esille. Yhtyeellä on kyky saada ihmiset tanssimaan ja hyppimään villisti, mutta myös tunteellisemmat herkät kappaleet soivat kauniisti yhtyeen konserteissa. 22-Pistepirkko on suomalaisen rockmusiikin kiistaton klassikko, jonka ura on täynnä omaperäisiä ratkaisuja ja onnistumisia onnistumisten perään.

Katso myös Heini: 37. 22-Pistepirkko - Rumble City, La La Land (1994).

Kappale Quicksand Youtubessa

Blogin säännöt.
Miken top 100.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti