24.5.2011

Mikke: 89. Elbow - The Seldom Seen Kid (2008)

Elbow ei ole kovin helposti lähestyttävä yhtye. Tarjolla ei ole itsestäänselviä hittejä, eikä koukuttavia pop-melodioita. Kuitenkin yhtye palkitsee komeasti kärsivällisen kuuntelijansa. Yhtyeen soundi on omaperäinen ja kokeileva. The Seldom Seen Kid on kokonaan yhtyeen itsensä tuottama, miksaama ja nauhoittama, joten levy-yhtiöt eivät ole päässeet vaikuttamaan yhtyeen ratkaisuihin. Lopputulos on mahtava.


The Seldom Seen Kid soi välillä hiljaisen kauniina ja herkkänä, välillä massiivisen suurena ja toisinaan uskottavan rosoisena. Albumi nousi kotimaassaan Iso-Britanniassa albumilistan viidenneksi ja kriitikkojen palaute oli poikkeuksetta ylistävää. Ei hullummin yhtyeeltä, joka on pitänyt näin tiukasti kiinni itsemääräämisoikeudestaan ja vaihtoehtoisesta linjastaan.

Starlings esittelee Elbown soundimaailman omintakeisuutta heti alusta alkaen. Hillitty elektroninen luuppi taustalla, päälle massiivisia torvia, efektejä ja kuulasta laulua brittiaksentilla höystettynä. The Bones of You kasvattaa levyn sointia massiivisempaan suuntaan ja muistuttaa paikoitellen vahvasti Radioheadin kokeellista rocksoundia. Mirrorballin pianotausta on lumoavan hypnoottinen. Grounds for Divorce esittelee Elbow'n rosoisemman puolen yhdistettynä kuitenkin paikoittain hyvin kauniisiin melodioihin. An Audience With the Popen melodia on ehkä levyn tarttuvin ja laulussa kuuluu häkellyttävän aitoa tunnetta. The Fix tarjoilee valloittavia rytmejä ja tunnelmaa. Toisena laulajana ja kitaristina kappaleessa kuullaan vieraileva laulaja-lauluntekijä Richard Hawley, joka on vaikuttanut myös mm. brittipop yhtyeessä Pulp. Some Riot on kaunis ja omaperäinen tunnelmavälipala. One Day Like This kuulostaa valoisalta kevätaamulta, jolloin luonto herää eloon. Levyn lopettava Friend of Ours muistuttaa paikoitellen postrockyhtye Mogwaita.

The Seldom Seen Kid on todistus siitä, miten hienoa jälkeä voidaan saada aikaan, kun lahjakkaille artisteille annetaan vapaat kädet musiikin luomiseen, välittämättä kaupallisuudesta. Yhtye nähdään tänä kesänä Ruisrockissa, mutta henkilökohtaisesti toivoisin kovasti, että yhtye saataisiin myös Helsinkiin klubikeikalle, jossa todelliset fanit saataisiin kerättyä tunnelmalliseen kokoontumiseen.

Katso myös: Heini: 76. Elbow - Asleep in the Back (2001)
Albumi Spotifyssa

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti