26.6.2011

Heini: 60. Fiona Apple - Extraordinary Machine (2005)

Fiona Applen musiikkia on vaikeaa kuvailla, sillä se ei selkeästi kuulu mihinkään genreen ja artistin kappaleet rikkovat totuttuja pop-musiikin kaavoja monipuolisuudellaan. Extraordinary Machine ei välttämättä aukea ensimmäisellä tai toisellakaan kuuntelukerralla, mutta mitä enemmän sitä jaksaa stereoissaan soittaa, sitä vakuuttavammaksi se muuttuu. Applen persoonallinen lauluääni ja taidokkuus luoda polveilevia melodioita vakuuttavat jokaisella kuuntelukerralla yhä enemmän.

Albumin tarttuvimmat kappaleet lienevät Get Him Back sekä Better Version of Me, tai ainakin minulle levy alkoi avautua niiden avulla. Kun niistä sai kiinni, pääsi vähitellen sisään muihinkin levyn biiseihin. Tähän levyyn tutustuminen ja siitä pitäminen ei ole ollut mitenkään yksinkertainen matka. Usein kuitenkin vuosien saatossa kuuntelua eniten kestävät levyt, joiden kuunteleminen vaatii hieman vaivaa. Kun aina kuunnellessaan löytää levystä jotain uutta, ei se jää liian helposti loppuun kulutettuna levyhyllyyn pölyttymään.

Applen musiikissa käytetään rohkeasti erilaisia soittimia – monet niistä tuttuja klassisen musiikin ystäville. Kappaleissa ei välttämättä ole aina selkeitä kertosäkeitä tai muitakaan kaavoja, mutta silti ne muodostavat mielenkiintoisia osakokonaisuuksia ja kaikki yhdessä monipuolisen pitkäsoiton. Mikäli päätät ottaa tämän albumin kuunteluun, kannattaa panostaa keskittymiseen ja useisiin kuuntelukertoihin, jotta levyn kaikki hienot puolet tulisivat paremmin esiin!

Albumi Spotifyssa.

Blogin säännöt.
Heinin top 100 -lista.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti