9.8.2011

Mikke: 21. Kent - Du & jag döden (2005)

Yksikään ruotsalaisyhtye ei ole onnistunut saavuttamaan yhtä suurta suosiota laulamalla omalla äidinkielellään, kuin Kent. Kentiä voidaan pitää pohjoismaiden suurinpana äidinkielellään laulavana yhtyeenä. Kauniisti äännetty ja laulettu ruotsinkieli onkin piristävää vaihtelua enimmäkseen englanninkieliselle musiikille. Joakim Bergin kuulaan kaunis lauluääni ääntää ruotsia mielettömän kauniisti ja itse innostuin aikanaan esimerkiksi opiskelemaan ylioppilaskoetta varten ruotsia Kentin sanoituksista, jotka ovat muuten aivan loistavia. Kentin musiikki on soitettu ja tuotettu ruotsalaisella huikealla ammattitaidolla ja olisinkin valmis nostamaan Kentin kaikkien aikojen parhaiden yhtyeiden joukkoon. Täytyy taas vain todeta, että kyllä länsinaapurissamme osataan. Yhtyeen riveistä löytyy kuitenkin myös ruotsinsuomalaisia jäseniä.

Kentin kolmas albumi Isola oli pitkään ehdoton suosikkini bändin muutenkin komeasta tuotannosta, mutta vuonna 2005 ilmestynyt Du & jag döden kiilasi rinnalle ja ohi. Du & jag dödeniä voidaan pitää yhtyeen synkimpänä. Soundeissa on mahtipontista melankoliaa ja vivahteita post-punkista. Levy on tuotettu aivan käsittämättömän hienosti. Jokainen ääni hiljaisimmista hönkäyksistä korkeimpaan ilotulitukseen kuulostaa mahtavalta. Synkän tummat sanoitukset ja levyn kansien kuvitus viimeistelevät paketin. Kuvittelin pitkään, että Kent ei kykene julkaisemaan yhtään keskinkertaista levyä, sillä kaikki levyt ovat aivan loistavia. Du & jag döden jäi kuitenkin eräänlaiseksi huipentumaksi Kentin uralle, sillä tämän albumin jälkeen yhtye hylkäsi kitaravoittoisen soundinsa ja seuraava levy Tillbaka till samtiden oli elektronisine soundeineen melkoinen pettymys. Kent on ehdottomasti parhaimmillaan taidokkaiden kitaroiden itkiessä skandinavista melankoliaa.

Levy käynnistyy hakkaavilla post-punk bassoilla kappaleessa 400 slag. Jo ensiaskeleilta on kuultavissa levyn synkkä tunnelma, mahtipontisuus ja tuotannon erinomaisuus. Du är ångan kirkonkelloja muistuttava kitarasoundi antaa hienoa lisäväriä tälle kauniisti maalailevalle rock -kappaleelle. Den döda vinkeln on yksi levyn kohokohdista. Hiljaista ja suureellista massiivisuutta yhdistelevä hittikappale tuo kylmät väreet mukanaan. Du var min arméssa tempo laskee hieman tunteellisemmalle tasolle ja hienon etäisiksi kaiutetut kitarat helisevät komeasti. Palace & Main oli yksi levyn hiteistä, joka muistetaan viittauksesta 'iskallt Michael Caine'. Todellinen todiste Kentin uskomattomasta hittienkirjoitustaidosta. Järnspöken laskee tempon ja äänenvoimakkuuden alas. Hiljaisuudesta kumpuava hiljainen balladi on karmivan kaunista kuunneltavaa. Klaparen esittelee kuulaan korkeita kitaroita illan viimeiseksi hitaaksi soveltuvassa balladissa. Max 500 oli levyn ensimmäinen single. Synkän pelottavissa soundeissa on jotain kauhuelokuvamaisuutta, joka purkautuu räjähtävän massivisesti kertosäkeen sulosointuihin. Romeo återvänder ensam palauttaa soundit hiljaisen alun jälkeen energiaa pursuavaan melodramaattiseen kitararockiin. Rosor & palmblad on vertahyytävän kaunis pianoballadi, jossa Joakim Bergin korkea lauluääni pääsee todella oikeuksiinsa. Levy loppuu ehkä Kentin kaikkien aikojen hienoimpaan kappaleeseen Mannen i den vita hatten, jonka massiiviset soundit tuovat uskomattomat kylmät väreet jokapuolelle ihoa. Tätä on massiivisuus parhaimmillaan!

Näin Kentin konsertoimassa Käpylän urheilupuistossa Du & jag dödenin ilmestyttyä. Konsertti on yksi kaikkien aikojen tunteikkaimmista. En sinänsä väitä, että esiintymisessä olisi ollut niinkään mitään todella erikoista, mutta massiivisen tunteikkaat kappaleet aiheuttivat vain suunnattoman kuuntelumielihyvän. Huomionarvoinen tapaus oli kuitenkin se, kun Berg päätyi ensimmäiseen encoreen soittamaan yleisön keskelle jääneelle pienelle piilolavalle, jotta olisi edes vähän aikaa lähempänä myös teltan ulkopuolelle jääneitä ihmisiä. Kuulopuheiden mukaan Berg pääsi siirtymään toiselle lavalle yleisön läpi verhoutuneena mustaan huppariin. Kent on yksi kaikien aikojen hienoimmista yhtyeistä. Näin suuria tunteita ei voi mitenkään ylikuunnella!

Albumi Spotifyssa

Blogin säännöt.
Miken top 100.

1 kommentti:

  1. Levy ei ole suosikkini Kentin tuotannossa ja siihen on hyvä syy: ruma kansi!
    /f(z)

    VastaaPoista