9.8.2011

Heini: 21. T. Rex – The Slider (1972)

Ollessani lukioikäinen musiikinkuunteluni painottui lyhyen mutta hyvin intensiivisen jakson ajan 1970-luvun glam rockiin. Noista ajoista (muinais)jäänteenä nykyelämässäni läsnä on sähkönsinisen höyhenpuuhkan lisäksi T. Rex, jonka vekkulit rockmelodiat ja loistokas falsettilaulu ovat aivan omaa luokkaansa. Valitettavasti T. Rexin ura päättyi viisi vuotta blogissa esiteltävän The Slider -albumin ilmestymisen jälkeen siihen tavalliseen tarinaan, eli laulaja Mark Bolanin kuolemaan hieman alle 30-vuotiaana. Onneksi yhtye oli kuitenkin ehtinyt kivuta glam rockin kirkkaalle tähtitaivaalle jo ennen sitä.

Oli hieman ongelmallista valita T. Rexiltä esiteltävää albumia blogiin, sillä ajan hengen mukaisesti läheskään kaikki yhtyeen parhaat biisit eivät löydy miltään pitkäsoitolta, vaan ne on julkaistu ainoastaan sinkkuina. The Slider valikoitui lopulta mukaan paitsi siksi, että molemmat siltä lohkaistut sinkut – Metal Guru sekä Telegram Sam – ovat yhtyeen suuria hittejä ja muutenkin parhaimmistoa, myös siksi, että muukin albumi on täynnä taattua T. Rex -laatua. Kannattaa kuunnella sinkkujulkaisuiden lisäksi ainakin Chariot Choogle ja Baby Boomerang, mikäli tanssijalkaa pakottaa. Hieman rauhallisempaa ja hyvin bowiehenkistä meininkiä löytyy taas esimerkiksi kappaleesta Ballrooms of Mars.

Vaikka yllä mainitsenkin erikseen muutamia kappaleita levyltä, on hyvä pitää mielessä, että The Slider on paitsi kokoelma hienoja kappaleita myös yllättävän yhtenäinen kokonaisuus, jota kannattaa pääasiassa kuunnella kokonaan alusta loppuun. Se ei tietenkään poista iloa, jota aina välillä saa yksittäisten biisien fiilistelystä niiden itsensä takia.

T. Rex on mielestäni ansainnut paikkansa glam rockin legendojen joukossa tasaisen laadukkaalla musiikillaan. Sen lisäksi omassa elämässäni T. Rex on yksi tärkeimmistä kuuntelemistani bändeistä etenkin silloin, kun mieleni tekee kuunnella jotain kevyttä mutta taidokasta. Näiden dinojen tahdissa tunnelma on aina katossa eikä normaalisti stereoissani soivasta melankolisesta ulinasta ole tietoakaan!

Albumi Spotifyssa.

Blogin säännöt.
Heinin top 100 -lista.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti